Így vette be a szörnyű kór Magyarországot: őrült tempóban terjed

Így vette be a szörnyű kór Magyarországot: őrült tempóban terjed

agrarszektor.hu
Szeptemberben Magyarországon újból megjelent a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípusa, amelyet a Nébih laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér megyékben azonosított elhullott nyári ludakból. Ezt követően Békés és Jász- Nagykun-Szolnok megyékben is igazolták a vírust. A hatóságok védőkörzeteket alakítottak ki az érintett területeken, és új korlátozó intézkedéseket is bevezettek, hogy megakadályozzák a vírus terjedését, miközben a madárinfluenza jelenlétét az egész ország területén folyamatosan figyelemmel kísérik.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Ahogyan korábban az Agrárszektor megírta, szeptemberben hazánkban is újból megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusa, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér megyékben mutatott ki először, elhullott nyári lúdból. Alig néhány nappal a vadmadár esetek igazolása után már egy Békés megyei 25 ezer egyedet számláló pecsekenyekacsa állomány állt felszámolás alatt, igazolt madárinfluenza fertőzés miatt. Békés vármegyét követte a sorban Jász-Nagykun-Szolnok megye, ahol Öcsöd településen a Nébih laboratóriuma szintén a H5N1 altípusú, magas patogenitású madárinfluenza vírusát azonosította. A 2 500 példányból álló májhasznú lúdállományban a madárinfluenza gyanúja a telepen tapasztalt megnövekedett elhullás miatt merült fel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nébih tájékoztatása szerint ezt követően már Csongrád-Csanád vármegyében is madárinfluenza jelenlétét azonosították. Pusztaszer településen egy 9500 egyedet számláló májhasznú kacsaállományt számoltak fel a szakemberek. Az érintett területeken a hatóságok a gazdaságok körül minden esetben 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet alakítottak ki.  

A legutóbbi jelentés szerint Hajdú-Bihar és Fejér megyei településeken igazolták a H5N1 altípusát. Az összesen több, mint 30 000 egyedet számláló hajdúnánási és mezőfalvai májhasznú, illetve tenyészkacsa telepeken az igerendszerei tünetek, a takarmány-és vízfogyasztás mennyisége, illetve a tojástermelés csökkenése miatt gyanakodtak a betegségre. Az érintett állományokat felszámolták.

EZ IS ÉRDEKELHET

 A Nébih tájékoztatás szerint a járványvédelmi előírások szigorú betartása és a vadon élő madarak elleni védekezés kiemelkedően fontos. Ennek érdekében csökkenteni kell a jármű- és személyforgalmat, és nemcsak a járványvédelmi előírások feltételeit kell biztosítani, hanem folyamatosan működtetni is szükséges azokat. A baromfikat zárt helyen kell etetni és itatni, továbbá a takarmányt és az alomanyagot is zárt helyen kell tárolni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?