Így vette be a szörnyű kór Magyarországot: őrült tempóban terjed

agrarszektor.hu2024. október 19. 14:32

Szeptemberben Magyarországon újból megjelent a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípusa, amelyet a Nébih laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér megyékben azonosított elhullott nyári ludakból. Ezt követően Békés és Jász- Nagykun-Szolnok megyékben is igazolták a vírust. A hatóságok védőkörzeteket alakítottak ki az érintett területeken, és új korlátozó intézkedéseket is bevezettek, hogy megakadályozzák a vírus terjedését, miközben a madárinfluenza jelenlétét az egész ország területén folyamatosan figyelemmel kísérik.

Ahogyan korábban az Agrárszektor megírta, szeptemberben hazánkban is újból megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusa, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér megyékben mutatott ki először, elhullott nyári lúdból. Alig néhány nappal a vadmadár esetek igazolása után már egy Békés megyei 25 ezer egyedet számláló pecsekenyekacsa állomány állt felszámolás alatt, igazolt madárinfluenza fertőzés miatt. Békés vármegyét követte a sorban Jász-Nagykun-Szolnok megye, ahol Öcsöd településen a Nébih laboratóriuma szintén a H5N1 altípusú, magas patogenitású madárinfluenza vírusát azonosította. A 2 500 példányból álló májhasznú lúdállományban a madárinfluenza gyanúja a telepen tapasztalt megnövekedett elhullás miatt merült fel.

A Nébih tájékoztatása szerint ezt követően már Csongrád-Csanád vármegyében is madárinfluenza jelenlétét azonosították. Pusztaszer településen egy 9500 egyedet számláló májhasznú kacsaállományt számoltak fel a szakemberek. Az érintett területeken a hatóságok a gazdaságok körül minden esetben 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet alakítottak ki.  

A legutóbbi jelentés szerint Hajdú-Bihar és Fejér megyei településeken igazolták a H5N1 altípusát. Az összesen több, mint 30 000 egyedet számláló hajdúnánási és mezőfalvai májhasznú, illetve tenyészkacsa telepeken az igerendszerei tünetek, a takarmány-és vízfogyasztás mennyisége, illetve a tojástermelés csökkenése miatt gyanakodtak a betegségre. Az érintett állományokat felszámolták.

 A Nébih tájékoztatás szerint a járványvédelmi előírások szigorú betartása és a vadon élő madarak elleni védekezés kiemelkedően fontos. Ennek érdekében csökkenteni kell a jármű- és személyforgalmat, és nemcsak a járványvédelmi előírások feltételeit kell biztosítani, hanem folyamatosan működtetni is szükséges azokat. A baromfikat zárt helyen kell etetni és itatni, továbbá a takarmányt és az alomanyagot is zárt helyen kell tárolni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
baromfi, madár, madárinfluenza, nébih, korlátozás, vírus, korlátozások, madárinfluenza.-károk, járványvédelem, vírusveszély, baromfiállomány, h5n1,