Egyre több mezőgazdasági dolgozót fertőz meg a vírus az USA-ban

agrarszektor.hu2024. október 22. 10:31

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vizsgálócsoportot küld Washington államba, miután négy mezőgazdasági dolgozónál felmerült a madárinfluenza gyanúja. Az eset újabb aggodalomra ad okot a közegészségügyi szakértők körében, különösen annak fényében, hogy az Egyesült Államokban idén már több mint két tucat mezőgazdasági dolgozó és számos tejelő szarvasmarha fertőződött meg a vírussal - írja a Reuters.

A washingtoni egészségügyi minisztérium közlése szerint a négy érintett személy egy fertőzött tojástermelő farmon dolgozott, ahol a védőfelszerelés használata nem volt következetesen betartatva. A munkások enyhe légúti tüneteket, valamint kötőhártya-gyulladást tapasztaltak, és vírusellenes kezelésben részesültek. A farmon mintegy 800 000 csirkét kellett leselejtezni a vírus miatt, amely a helyi mezőgazdasági minisztérium szerint vadmadarakból származott.

Roberto Bonaccorso, a washingtoni egészségügyi minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs bizonyítékuk az emberek közötti átvitelre. Ennek ellenére a CDC fokozott óvatosságra int, különösen azok esetében, akik fertőzött állatokkal kerülnek kapcsolatba. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Kalifornia és Washington állam szezonális influenza elleni védőoltást kíván beadni a mezőgazdasági dolgozóknak. A virológusok szerint ugyanis a madárinfluenza és a szezonális influenza egyidejű jelenléte növelheti a vírus mutációjának, illetve az emberek közötti könnyebb terjedésének kockázatát, ami potenciálisan világjárványhoz vezethet.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
szarvasmarha, pulyka, csirke, amerika, usa, járvány, madárinfluenza, vírus, oltás, védőoltás, fertőzött,