agrarszektor.hu • 2025. március 11. 17:02
Az országos főállatorvos megerősítette, hogy a Kisbajcson azonosított száj- és körömfájás vírustörzs különbözik a Németországban januárban megjelent változattól. A betegség egyelőre nem terjedt tovább az érintett szarvasmarha-telepről - számolt be az Infostart.
A több mint ötven év után Magyarországon ismét megjelent száj- és körömfájás betegség továbbra is csak a kisbajcsi tehenészetben mutatható ki - jelentette be Pásztor Szabolcs országos főállatorvos az InfoRádiónak adott interjújában. Új megbetegedéseket nem regisztráltak, és újabb gyanús esetek sem merültek fel.
Az érintett kisbajcsi telep állatállományának felszámolása folyamatban van. A telep 10 kilométeres körzetében a hatóságok összeírják és tesztelik a fogékony állatállományt. Országos szinten tilos a páros ujjú patások külföldre szállítása, míg Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyében teljes szállítási tilalom van érvényben. A Dunántúl többi részén és Pest vármegyében azonban hétfőtől engedélyezték a sertések, juhok és kecskék azonnali vágásra történő szállítását, a korlátozás csak a szarvasmarhákra vonatkozik.
Az állati tetemek elföldelése Bábolna külterületén, szigorú biztonsági előírások mellett zajlik. A járművek csak alapos fertőtlenítés után hagyhatják el mind a telepet, mind az elföldelés helyszínét.
Bár a vírus eredetét még vizsgálják, az már bizonyos, hogy nem azonos a januárban Németországban azonosított törzzsel. A főállatorvos elmondta, hogy a vírus terjedhet emberi közvetítéssel is, például ruházaton, cipőn keresztül, vagy akár kilégzéssel is, ha valaki fertőzött állatok közelében tartózkodott. A kórokozó azonban az emberre nem jelent veszélyt.
A járványhelyzet felszámolása hosszú folyamat lesz. A vírus 4-7 napos átlagos lappangási ideje szélsőséges esetben akár 20-21 napra is nyúlhat. A mentesség kimondásához minden potenciálisan érintett helyszín alapos vizsgálata szükséges. A szállítási korlátozások miatt jelentős gazdasági károk várhatók, különösen az exportra termelő állattartóknál. Ezek a korlátozások várhatóan több hónapig érvényben maradnak. A főállatorvos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható hús biztonságos, mivel minden szükséges állategészségügyi vizsgálaton átesik.