agrarszektor.hu • 2025. április 25. 12:34
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) visszavonta a baromfitermékekben található szalmonella-kockázat csökkentését célzó javaslatát. Ez a szakértők szerint elszalasztott lehetőség a közegészség védelmére - írta meg a Reuters.
A Trump-adminisztráció alatt visszavont intézkedés aggodalmat keltett az élelmiszer-ellátás felügyelete kapcsán, a baromfiipar ugyanakkor üdvözölte a döntést, mivel szerintük a javaslat jelentős pénzügyi terhet rótt volna a termelőkre anélkül, hogy érdemben csökkentette volna a szennyeződés kockázatát. Mint ismeretes, az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) az elmúlt hónapban két élelmiszerbiztonsági tanácsadó bizottságot is megszüntetett, miközben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) nemrég felfüggesztette a tej és más tejtermékek vizsgálatára szolgáló minőségellenőrzési programját.
A Biden-adminisztráció által tavaly nyáron bejelentett javaslat végleges szabványokat határozott volna meg annak megállapítására, hogy a nyers baromfitermékek bizonyos szalmonellával szennyezettek-e. Emellett előírta volna a baromfiüzemek számára, hogy meghatározott eljárásokat alkalmazzanak a szennyeződés megelőzésére szolgáló folyamataik nyomon követésére és dokumentálására. A javaslat kidolgozása három évet vett igénybe, és az egyik felfüggesztett élelmiszerbiztonsági bizottság közreműködésével készült. Darin Detwiler, a Northeastern Egyetem docense és élelmiszerbiztonsági tanácsadó szerint a javaslat kritikus elmozdulást jelentett volna a járványokra való reagálástól azok megelőzése felé.
A javaslat első alkalommal határozott volna meg kikényszeríthető határértékeket a szennyeződésre nézve. Ez a javaslat egy régóta esedékes lépés volt a baromfibiztonsági előírások modern tudományhoz és fogyasztói elvárásokhoz való igazítása felé
- mondta Darin Detwiler.
Az USDA közleményében azt állította, hogy a javaslat túlzott terhet jelentett volna az amerikai vállalkozások és fogyasztók számára, és nem kínált hatékony megközelítést a baromfiban található szalmonella kezelésére. A Consumer Reports fogyasztóvédelmi csoport szerint a visszavonás gyengíti a hivatal képességét az élelmiszer eredetű megbetegedések járványaira való reagálásra.
A CDC becslései szerint a szalmonella évente körülbelül 1,35 millió fertőzést okoz az Egyesült Államokban, bár csak minden 30. fertőzést diagnosztizálnak. A szalmonellában az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia növekszik, ami korlátozhatja a súlyos fertőzésben szenvedők kezelési lehetőségeit.