Többre érdemes állattenyésztés: jók a piaci kilátások, de egyre nagyobb a kockázat

agrarszektor.hu
Nem olyan mértékben nő a magyar vásárlóerő az állati termékek piacán, mint ahogy azt a termelők szeretnék, habár 2014 óta folyamatosan emelkednek a számok. Ha az állattenyésztési szektor árainak alakulását nézzük, jól látszik, hogy a vágótehén ára hét százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, míg a sertés felvásárlási ára 12 százalékkal csökkent, ami elsősorban az uniós árak változásának és nem az ASP megjelenésének köszönhető. Jók a magyar állattenyésztés piaci kilátásai 2019-re, de egyre nagyobb a kockázat szinte minden területen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2017-ben 34,5 százalékos volt az állattenyésztés részesedése a bruttó kibocsátásából Magyarországon, ami az elmúlt években sokat nem változott és nem is várható jelentős elmozdulás középtávon - mondta Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója a siófoki Agrárszektor Konferencián. Már az is komoly eredmény lenne, ha a 40 százalékos uniós átlagot sikerülne elérni.

Ha az állattenyésztés kibocsátását részletesen is megnézzük, jól látszik, hogy 29 százalékkal a baromfiszektoré volt a legnagyobb, amelyet a sertéságazat követ 27 százalékos részesedéssel. Az elmúlt éveket tekintve idén volt a legmagasabb a vágótehén ára, hét százalékkal emelkedett ugyanis a tavalyihoz képest, miközben a sertés felvásárlási ára 12 százalékkal csökkent, ami elsősorban az uniós árak változásának, nem pedig az ASP megjelenésének köszönhető.

A nyerstej exportára az év második felében látványosan emelkedett a tavalyihoz képest, a kivitt mennyiség 2017-ben a korábbi felére esett vissza és ez idén még tovább csökkent. Arányát tekintve az export a hazai felvárlás kevesebb mint 10 százalékát teszi 2018-ban - tette hozzá Wagenhoffer Zsombor, a 2019-es évvel kapcsolatban pedig elmondta, hogy habár a magyar állattenyésztés piaci kilátásai jók, a kockázat egyre nagyobb szinte minden területen.

Törökország jelenleg a világ harmadik legnagyobb élőmarha importőre az USA és Olaszország után. Az ázsiai ország szarvasmarha-létszáma 2010 óta 45 százalékkal emelkedett, Magyarország pedig 2017-ben 67 ezer élőmarhát exportált Törökországba, ami a teljes török import tíz százaléka. Kiemelte, hogy a magyar élőmarha-export fele Törökországba megy. Ezért is van annak nagy jelentősége, hogy ez a piac októberben elismerte Magyarország kéknyelv mentességét, ami jelentősen könnyíti az élőállat kiszállításokat.

Wagenhoffer Zsombor

A magyar vásárlóerő 2014 óta folyamatosan növekszik, a probléma csak az, hogy nem olyan mértékben, ahogy azt a termelők szeretnék. A 2018-as év értékelése kapcsán Wagenhoffer Zsombor kiemelte, hogy habár Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis, szerinte nem volt annyira drasztikus a jelenléte, mint amire az ágazat készült. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus terjesztésében az ember szerepe sokkal nagyobb, mint a vaddisznóké, ezért elsősorban a hatóság és az állattartók hozzáállásán múlik, hogy sikerül-e izolálni az eseteket vagy sem. Az ASP a környező országokban komoly veszteségeket okozott.

Óriási aszály tombolt idén Európában, így Magyarországon is hatalmas szárazság volt az évben - emelte ki. Az ügyvezető igazgató szerint az öntözött területek megduplázása lenne a cél Magyarországon, 110 év alatt ugyanis 10 százalékkal csökkent a csapadék mennyisége, a mezőgazdasági területek pedig alig két százalékán öntözünk jelenleg. Wagenhoffer Zsombor azt is kihangsúlyozta, hogy egyre erősebb a "zöld terror", vagyis folyamatosan jelennek meg a tej és a hús helyettesítésére készített növényi eredetű vagy szintetikus termékek, húsok és italok formájában, és elmondta, hogy egyre többen követelik az intenzív állattartás betiltását is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?