Túlélték a nagy járványokat a magyar állattenyésztők

agrarszektor.hu
Közel 5 százalékos növekedési tempót tud tartani idén a magyar baromfipiac a tavalyi évben kirobbant madárinfluenza botrány ellenére is, habár az áfacsökkentés hatásait még nem minden cég érzi. A magyar sertéspiacot nem rázta meg a szomszédos országokban tomboló sertéspestis, és a tejpiac is nyereséges lesz idén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az utóbbi időben tomboló madárinfluenza, illetve a fenyegető sertéspestis ellenére is eredményesnek ítéli az idei évet az ágazatban működő cégek többsége. A fejlődés kulcsát a legtöbben a fejlesztésekben és bővítésekben látják, ugyanakkor van olyan cég, amelyik a jogszabályi környezeten, és van olyan, amelyik az öntözési koncepción változtatna - hangzott el a Portfolio Kelet-magyarországi Agrárfórumán Hajdúböszörményben.

A debreceni székhelyű, Master Good cégcsoporthoz tartozó Baromfi-Coop Kft. fő profilja a baromfitenyésztés, -keltetés, -feldolgozás, takarmányalapanyag termelés, valamint a takarmánygyártás.

A tavalyi évben a madárinfluenza miatt Magyarországot több országból is kitiltották, és ez az idei évre is rányomta a bélyegét, aminek az az oka, hogy sok országban a korlátozás feloldásának fél-egy év az átfutási ideje.

Ilyen szempontból ezt az évet a cég elveszítette - nyilatkozta Bárány Péter, a Baromfi-Coop Kft. ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor Magyarországnak jó lehetőségei vannak, és megfelelő potenciákkal rendelkezik, főleg a gabonatermelésben, így ezzel is támogathatja a baromfitenyésztést. A madárinfluenza miatt sok helyen volt szükség a madarak elpusztítására és megsemmisítésére, ezzel szemben a magyar baromfi piac a 4-6 százalékos növekedési ütemet tartani tudja idén. Az áfacsökkentés pedig visszabillentette az egyensúlyt a baromfipiacon - tette hozzá.

Balról jobbra: Sántha Imre, Szurovcsák András, Rákóczi András és Bárány Péter

A fiataloknak kevésbé vonzó már a mezőgazdasági és élelmiszeripari pálya, azonban a nyugat-európai bérszínvonalhoz egyre inkább közelítenek majd a magyar bérek, ami bérköltség-növekedést fog produkálni. Nagyobb munkaerő hatékonyságra, emberre és gépekre van szükség. A gépek azonban nagy anyagi ráfordítást jelentenek, és ahhoz, hogy ez a befektetett pénz megtérüljön, hatékonyan kell használni őket - hangsúlyozta Bárány Péter.

Hajdúböszörményben a növénytermesztésre koncentrálnak
A hajdúböszörményi Fomula-GP Kft. egyik fő feladata a környékbeli, mezőgazdasággal foglalkozók termelésének összefogása, annak érdekében, hogy egy versenyképes termesztési kultúra jöhessen létre a térségben - közölte Sántha Imre, a Formula-GP Kft. ügyvezető igazgatója. A cég fő profilja a csemegekukorica, a zöldborsó és y cukorrépa-termesztés volt, egészen addig, míg a cukorgyárak be nem zártak Magyarországon. Emiatt váltott a cég, és inkább a zöldborsót, valamint a csemegekukoricát erősítik tovább a jövőben. Mára már a cég végzi a két növény feldolgozását is hűtőházban. A gabona felvásárlási ára igen gyenge az utóbbi időben, ez valószínűleg idén is komoly problémát okoz majd. Fontos lenne az áringadozások kezelése, ugyanis a tömeggabona árai tartósan alacsony szinten vannak. Emellett Magyarországnak érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnie a külföldi piacokra, ami azonban nagy szakmai felkészültséget igényel - tette hozzá.

A Hajdúnánás-Tedej központú Tedej Zrt. több profillal rendelkezik. Ebből egyik az állattenyésztés, idén 14-15 millió liter tejet állítottak elő, és 1800 darab húsmarhával rendelkeznek - mondta Rákóczi András, a Tedej Zrt. vezérigazgató-helyettese. Emellett 5300 hektárnyi szántóföldje van a cégnek, valamint 2800 hektáron üzemeltetnek öntözőtelepet, amelyből a környékbeli gazdálkodóknak is szolgáltatnak. Gyümölcsössel is rendelkezik a cég, valamint kutatásfejlesztéssel is foglalkoznak.

A sertéspiacra idén nem lehet panaszuk, a tejpiac is eredményes szintre jött fel a nyárra, és a növénytermesztésben is jól sikerültek a betakarítások a vezérigazgató-helyettes szerint. A termelők még nem érzékelik a baromfi áfájának csökkentését, ehhez több időre van szükség. A cég széles tevékenységskálájának az az oka, hogy így minden évben arra tudják a legnagyobb hangsúlyt fektetni, ami éppen jól megy és jövedelmező. A jövőre nézve a főbb céljaik között szerepel a precíziós növénytermesztés, a hatékonyság növelése, a precíziós állattenyésztés, az öntözés fejlesztése, több termék előállítása a meglévő struktúrában, piacképesebb termékek előállítása, a tej és sertéshús mennyiségének növelése, valamint egy új baromfitelep létesítése. A vezérigazgató-helyettes kitért arra, hogy szerinte fontos lenne a jogszabályi környezetet újra gondolni és újra fogalmazni.

A Nyíregyházán található Szuro-Trade Kft. alaptevékenysége kezdetben a mezőgazdasági szolgáltatás volt, ezt fejlesztették tovább, és jelenleg 2500 hektár körüli területen folytatnak növénytermesztést - hangsúlyozta Szurovcsák András, a Szuro-Trade Kft. ügyvezető igazgatója.. Ezen kívül felvásárló telepeket és szárító telepeket létesítettek, valamint egy 200 ezer tonnás tároló teret működtetnek.

A cég a sertéspiac növekedését reméli, és fontosnak tartja egy öntözéssel kapcsolatos koncepció kialakítását, ugyanis jelenleg minden területen világpiaci árakkal kell számolni. A mai piacon az maradhat életben, aki a legjobban alkalmazkodik az elkövetkező évekhez, és jelenleg ehhez megfelelő a finanszírozási környezet a magyar mezőgazdaságban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02