Kézműves borászok: évtizedes hátrányunk van a franciákhoz képest

agrarszektor.hu
Bár jól képzettek, nyugat-európai társaikhoz képest generációs hátrányban vannak a fiatal kézműves borászok - írja a Népszabadság.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kézműves borászatokat általában egy-két személy vagy a szűk család működteti: a tagok szervezik és felügyelik a munkálatokat, és az ő feladatuk, hogy mindenről gondoskodjanak a borcímke megtervezésétől kezdve a forgalomba hozatalon át egészen a marketingig.

A kézművesség természetesen nem zárja ki az alkalmazottak, idénymunkások foglalkoztatását, de a feladatok zömét jellemzően a borász végzi, ezért a bor jellege, stílusa egyedi, a birtokmérete pedig erősen korlátozott. A hozzáértők a legnevesebb magyar kézműves borászok között emlegetik például Balassa Istvánt, Szászi Endrét, Szecskő Tamást vagy Kaló Imrét.

A 34 éves Bodor Bence - aki cabernet francjával a 2010-es villányi borversenyen aranyérmet nyert, és elhozta a legjobb cabernet francért járó díjat is - elmondta: a szőlő az első években csak viszi a pénzt, de a borászatban mindent más léptékben kell mérni. A Szent István Egyetemen mezőgazdasági és élelmiszer-ipari mérnökként végzett szakember, aki ma már 13 hektáron gazdálkodik a Villányi-Siklósi borvidékhez tartozó Diósviszlón. Ültetvénytelepítési és birtokfejlesztési hitelből indultam el. Bár évente 60-70 ezer palack bort tudnék előállítani, csak a szőlő töredékét dolgozom fel - teszi hozzá Bodor Bence.

Egy-két rossz évjárat nem vághatja földhöz az embert - ehhez azonban 60-70 százalékban visszatérő vevőkörre van szükség. -Ami a technológiát, kutatás-fejlesztést, gyakorlati tapasztalatokat illeti, legalább kétgenerációs hátrányunk van például a franciákkal szemben. A fiatal magyar borászok többsége azonban annak ellenére jó úton jár, hogy - különösen a gazdasági válság kezdete óta - igencsak beszűkült a prémium kategóriás borok piaca, és a bankok a korábbinál lényegesen szigorúbb feltételeket támasztanak a fejlesztésekhez szükséges hitelekhez - véli Bodor Bence.

Bár a környéken és a szakmában borainak egy ideje már híre van, a Bodor-féle cabernet franc, cabernet sauvignon, rozé és kékfrankos csak a napokban került fel először egy neves pesti vinotéka polcaira. A sikerhez a borversenyeken elért eredményeken kívül a többi között kitartás, igényes arculat és a szakmai ismeretségek hálója kellett.

A Martinus Borház is pályázatok segítségével és saját tőkéből próbál előrejutni, de vezetője bevallja, nem sok jut marketingre, úgyhogy kreatívnak kell lenni: borcímkéit formatervező ikertestvére készítette. Ruppert Márton tisztában van azzal, hogy vállalkozása pár évig csak a pénzt fogja nyelni, hiszen nem elég a jó bor, a borversenyeken, szakmai rendezvényeken, bemutatókon is részt kell venni, ami szintén nem olcsó. Szerinte sokat segíthetnének az uniós és a fiatal gazdáknak szánt pályázatok, de ezek zöménél kikötés, hogy a cégnek legalább két lezárt üzleti éve legyen, vagy a kért támogatás nem haladhatja meg az előző év árbevételét.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?