Illegális halászat: "zéró toleranciát" hirdet az EU

agrarszektor.hu
Az EU új halászati ellenőrző rendszerének teljes körű működésbe lépésével a halászok számára sokkal nehezebbé válik megúszni az illegális halászat következményeit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az új rendszer a hal kifogásától a fogyasztóig tartó lánc egésze alatt biztosítja a nyomon követhetőséget. A tagállami hatóságok a piaci lánc bármely eleménél kiszúrhatják a visszaéléseket, és vissza tudják fejteni azokat a bűnösig.

"Nem engedhetjük meg többé, hogy a halászoknak akár csak egy kis része is figyelmen kívül hagyja a szabályokat, és megússza ezt. Ez nemcsak tisztességtelen, de aláássa a halállomány védelme érdekében tett erőfeszítéseket, a tisztességtelen verseny által torzulásokat okoz a piacon, hátrányba hozza a szabálykövető halászokat és megszakítja a megfelelési láncot, legfőképpen pedig pusztítja a halállományt" - jelentette ki Maria Damanaki, tengerügyi és halászati biztos.

A 2010-es ellenőrzési rendelet teljes alkalmazhatóságához szükség volt a végrehajtási szabályok elfogadására. A szankciók harmonizálása és az új pontrendszer garantálják azt, hogy a súlyos szabálysértések minden tagállamban hasonló jogkövetkezményekkel járnak.

Az új szabályok általánossá teszik az új technológiák használatát, amelyek egyrészt csökkentik a gazdasági szereplők és a hatóságok adminisztratív költségeit, másrészt sokkal egyszerűbbé, ezáltal hatékonyabbá teszik az adatok ellenőrzését.

Az új rendelet szabályozza azokat a mechanizmusokat is, amelyekkel a Bizottság biztosíthatja, hogy a tagállamok betartsák a szabályokat: megerősített ellenőrzési jogosítványok, önálló ellenőrzések és átvilágítások, igazgatási vizsgálatok, EU-s támogatások felfüggesztése vagy visszavonása, továbbá a kvóták és a halászati erőkifejtés csökkentése, amennyiben a tagállami ellenőrzési rendszer nem bizonyul elég hatékonynak.
A végrehajtás megkönnyítése érdekében a Bizottság bizonyos típusú, különösen az új technológiára koncentráló projektek társfinanszírozása formájában pénzügyi támogatást nyújt a tagállamoknak.

Teljessé válik a halászati politika

A most elfogadott végrehajtási rendelettel teljessé válik az EU halászati ellenőrzési politikájának 2008-ban megkezdett átfogó reformja. Az új rendszer három pilléren nyugszik: az illegális halászat ellen kidolgozott rendeleten, amely biztosítani fogja, hogy az EU-ba behozott és az innen kivitt valamennyi halászati termék teljes mértékben megfelel a halállományok védelmével és kezelésével kapcsolatos rendelkezéseknek; a halászati engedélyekről szóló rendeleten, amely annak kereteiről rendelkezik, hogy az európai uniós gazdasági szereplők számára miként lehet engedélyezni az EU vizein kívüli halászatot, illetve a külföldi szereplőknek az EU vizein belüli halászatot; továbbá magán az ellenőrzésről szóló alaprendeleten, amely teljesen új jogi kereteket ad a közös halászati politika ellenőrzésének és végrehajtásának.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06