LMP: engedély nélkül vágták ki a Kossuth téri fákat

agrarszektor.hu
Az LMP-s Jávor Benedek szerint engedély nélkül vágtak ki fákat a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciója kapcsán megkezdett munkálatok során, az ellenzéki politikus ezért pénteken nyílt levélben sürgette az eset kivizsgálását Pesti Imre fővárosi kormánymegbízottnál - írja az MTI.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fenntartható fejlődés országgyűlési bizottságának LMP-s elnöke nyílt levelében leszögezi: az építkezés megkezdését jogerős építési engedély kiadásának kell megelőznie, a fakivágást pedig szintén nem lehet megindítani a szükséges engedélyek nélkül.

Jávor Benedek azt írta, hogy a Kormánymegbízotti Kabinet fakivágásról szóló hirdetménye 2012. február 7-én jelent meg, ugyanakkor a vonatkozó kormányrendelet két hónapos ügyintézési határidőt ír elő. Ennek a fele sem telt el, de a szóban forgó fákat már kivágták, ami az előbbiek alapján semmiképpen sem tekinthető jogszerűnek - szögezi le.

A politikus szerint emellett egyelőre nincs is olyan elfogadott és engedélyezett terv, ami bárminemű növénypusztítást indokolttá tehetne, hiszen az Országgyűlés Hivatala vezetőjének tájékoztatása szerint csak augusztusra szerezheti meg az építési engedélyt a tér rendezésével megbízandó pályázó.

Az LMP ezért a Kossuth téri növényzet letarolását illegális környezetkárosításnak tekinti, és azzal kapcsolatban a legszigorúbb hatósági fellépést várja el - közli Jávor Benedek, aki Pesti Imre tájékoztatását várja az eset kivizsgálásáról, illetve azokról az intézkedésekről, amelyek a további hasonló esetek megelőzését szolgálják.

Az LMP képviselője levelében hivatkozik egy fővárosi rendeletre, amely szerint a zöldfelületek megóvása érdekében tilos a növényzet (fák, cserjék, virágok, gyep) bármilyen módon történő megrongálása, elpusztítása, károsítása, szakszerűtlen kezelése", másrészt pedig a zöldfelületen lévő élő fák kivágására csak a jogszabályban meghatározott módon és feltételekkel, a hatósági engedélyben foglaltak alapján kerülhet sor.

Szintén hivatkozik "a fás szárú növények védelméről" szóló kormányrendeletre, amely egyebek között azt tartalmazza, hogy a "település szempontjából kiemelt szakmai, tudományos, település- és kultúrtörténeti értéket képviselő fás szárú növény kivágásának kérelmezése esetén" a jegyző az eljárás megindításáról szóló értesítést öt napon belül hirdetményi úton közzéteszi, ugyanakkor ez esetben az ügyintézési határidő két hónap.

Jávor Benedek arra hívja fel a figyelmet: nem írja felül a vonatkozó építési és környezetvédelmi jogszabályok vonatkozó rendelkezéseit az a tény, hogy a Kossuth teret egyedi törvénymódosítással kiemelt nemzeti emlékhellyé nyilvánították, valamint módosították Budapest Településszerkezeti Tervét és a Főváros Szabályozási Kerettervét, illetve az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényt is, kimondva, hogy kiemelt nemzeti emlékhelyet érintő településrendezési eszközökkel kapcsolatban a törvényben előírt egyeztetési, véleményezési eljárást a területileg illetékes kormánymegbízott folytatja le.

Az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója február 26-án sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a megkezdődött Kossuth Lajos tér átépítésének előkészítése, amelynek első lépéseként elkerítették a tér Országháztól északra, a Jászai Mari tér felé eső részét. Itt alakítják ki azt a 400-500 férőhelyes mélygarázst és látogatóközpontot, amelyre korábban a parlament adott felhatalmazást. Bakos Emil szerint a tér rendezési terveinek elkészítésére több, nemzetbiztonsági átvilágításon átesett pályázót kértek fel, a győztessel várhatóan március végén kötnek szerződést, az építési engedélyt pedig reményeik szerint augusztusra szerzik meg.

Az Országgyűlés 2011. július 11-én fogadta el a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozatot, amelynek értelmében a kormánynak 2014. május 31-ig kell kiköltöznie a parlament épületéből, az előtte álló teret pedig az 1944 előtti állapotnak megfelelően állítják helyre. A határozat szerint a Kossuth Lajos tér a magyar állam tulajdonába és az Országgyűlés kizárólagos vagyonkezelői tulajdonába került. A kormányoldal indoklása szerint ezen döntések a parlament és környezete egykori méltóságát kívánják visszaállítani, beleértve a zöldfelületek növelését, a parkoló autók mélygarázsba terelését, valamint a szobrok és az emlékművek méltó elhelyezését.

 

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?