Mindent megadna a kormány Csányi gigavágóhídjának

agrarszektor.hu
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánítanák a mohácsi beruházást.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé kívánja nyilvánítani a kormány azt a beruházást, amelynek keretében új gigavágóhidat építene Mohácsra Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató és Nagy György milliárdos befektető. Az intézkedéssel a közigazgatási engedélyezési ügyeket az eljáró hatóságok soron kívül kezelnék. A mintegy 15 milliárdos beruházás három ütemben valósulna meg és több mint 400 új munkahelyet teremtene. A vágóhídprojektet a 1,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű MCS Vágóhíd Kft. hajtaná végre, amelynek végső soron Csányi Sándor és Nagy György a tulajdonosa.

"Mohács város polgármestere 2014 áprilisában levélben tájékoztatta miniszterelnök urat, hogy a Bonafarm csoporthoz tartozó MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi gyáruk megépítésével sertés vágóhidat, valamint csontozó-, és daraboló üzemet kíván létesíteni" - áll annak a kormányrendeletnek a tervezetében, amely a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná és kijelölné az eljáró hatóságokat is. A döntés jelentősége az lenne, hogy az új gyártóüzem megvalósításával kapcsolatos közigazgatási engedélyezési ügyeket a hatóságok soron kívül kezelnék, ez azonban "nem befolyásolja negatívan a hatósági munka színvonalát".

Csányi és Nagy kéz a kézben

A vágóhidat a 1,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű mohácsi Mcs Vágóhíd Kft. valósítaná meg, amely az MTI szerint a Pick Szeged Zrt., valamint a Home 2000 Kft. tulajdonában áll. Az előbbit a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Zrt., míg az utóbbit Nagy György tulajdonolja. Korábbi nyilatkozatok szerint a gigavágóhíd egy műszakban egymillió sertést tudna feldolgozni évente.

Az Mcs Vágóhíd Kft.-t Nagy György képviseli, ő a cégjegyzésre jogosult személy. Mint ismert, mindkét befektető szerepel a száz leggazdagabb magyar készített legfrissebb listán, amelyen Csány az első, Nagy pedig a 49. helyet foglalja el.

Három ütemben fejlesztenének 2016-ig

A rendelethez készített hatásvizsgálati lap rögzíti, hogy a mohácsi fejlesztések "2013-16 között három ütemben, megközelítőleg 15 milliárd forint értékben" valósulnának meg. A beruházások üzembe helyezését követően több mint 400 új munkahely létesülne. A "konjunkturális előrejelzések alapján a beruházás gyorsított ütemterv szerinti megvalósítása lenne kívánatos", és kedvező kormánydöntés esetén a projekt kivitelezési "időhorizontja" reálissá válna, mivel a hatósági eljárások egyszerűsítésével és gyorsításával a részben önerőből, részben banki hitelből megvalósuló beruházás megvalósítási ideje csökkenne.

A rendelet tervezete általános építésügyi hatóságként a Mohácsi Járási Hivatal Járási Építésügyi Hivatalát, míg másodfokú építésügyi hatóságként a Baranya Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalát jelöli ki. A tervezet a kiemelt jelentőségű ügy koordinációjára a Baranya Megyei Kormányhivatalt, mint vezető kormánymegbízottat jelöli ki.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?