Ezeket a termékeket kitiltják a boltokból

agrarszektor.hu
Szerdától tilos az olyan élelmiszerek forgalomba hozása, amelyek transzzsír tartalma meghaladja a 2%-ot - tartalmazza a már korábban meghirdetett, de mostanáig moratóriumot biztosító transzzsírsav-rendelet. A szabályozással hazánk - az Európai Unión belül - az ötödik olyan tagállam lesz, ahol törvényileg korlátozzák az élelmiszerekben lévő transzzsírok mennyiségét.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

A határozat a mesterségesen, növényi olajok hidrogénezésével előállított transzzsírokra vonatkozik, ezen belül azokat az olajokat, zsírokat, zsíremulziókat érinti, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztóknak, tehát az állati eredetű zsírokban természetesen is előforduló transzzsírokra nem terjed ki a szabályozás. A korábbi vizsgálatok szerint a legkockázatosabb élelmiszerek csoportjába a különböző kekszek, nápolyik, teasütemények, szaloncukrok, cukrászsütemények, mélyhűtött pékáruk, csokoládé ízű termékek, levesporok, salátaöntetek, mélyhűtött pizzák és ropik tartoznak.

Ezt mutatják a kutatások

A korlátozás tudományosan megalapozott oka a kérdéses zsírsavak egészségre káros hatásában keresendő. A kutatások alapján többek között károsan befolyásolják a koleszterinszintet, mivel növelik az érelmeszesedést fokozó LDL koleszterin, illetve csökkentik a HDL koleszterin arányát. Ezen kívül növelik a szívinfarktus, a szívritmuszavarok, az agyérkatasztrófák, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, illetve egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A rendelkezést a Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálatai előzték meg. Ennek keretén belül 2009 óta folyamatosan mérik a kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszerek transzzsírtartalmát.

Hol a legnagyobb a kockázat?

A nyilvánosságra hozott adatokból egyértelműen látszik, hogy a vizsgált, közel 900 élelmiszer egyötödében ez az arány meghaladta a maximum 2g transzzsírsav/100g összes zsír egészségügyi határértéket, továbbá egyes termékekben ennek mintegy ötszörösét mutatták ki.

Az intézkedés a Magyarországon forgalomba kerülő termékekre terjed ki, tehát az új előírások nem vonatkoznak azokra az élelmiszerekre, amelyeket az Európai Unió valamely tagállamában készítettek, illetve hoztak forgalomba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Felszín alatti csepegtető öntözés (SDI) (x)

Az SDI (Felszín alatti csepegtető öntözés) a mikroöntözés fogalmához talán leginkább közel eső öntözési mód, amivel a gyökérzónába juttatjuk az öntözővizet, és ezzel együtt a vízbe kevert tápanyagot.

KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?