Ezeket a rejtélyes halakat telepítik a Balatonba

agrarszektor.hu
Megkezdték az őshonosnak számító, de régen kipusztult menyhal visszatelepítését a Balatonba. Első lépésként 600-700 egyedet helyezett a tóba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az összesen 600-700 darab, egyenként 200 grammos halat a tihanyi kompkikötőnél engedték a tóba hétfőn. A menyhalak együttműködési megállapodás keretében a gödöllői Szent István egyetemről érkeztek, a telepítés költségét pedig a Balaton Halállományáért Alapítvány finanszírozta.


MTI-fotó: Bugány János

Szári Zsolt, a BHN vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a cég egyik célkitűzése az eltűnt őshonos halfajok visszatelepítése a tóba. A menyhal az egyetlen édesvízi tőkehal, amely az 1965-ös balatoni halpusztulás (amit a vízbe jutott mezőgazdasági rágcsálóirtószer okozott) előtt még rendszeres horgászzsákmány volt a mólók kövezete mentén.

A legrejtélyesebb viselkedésű halfaj Magyarországon
A menyhal a legrejtélyesebb életmódot folytató hazai halfajnak számít. Ennek legalapvetőbb oka, hogy a vizek lehűlése után, télen aktív, amikor a többi halfaj nagyrészt már elvermelt. Emiatt horgászzsákmányként is a téli időszakban jöhet szóba, míg az év más évszakaiban - mivel nem táplálkozik - "eltűnik". Életmódjának további érdekessége, hogy télen is többnyire sötétedés után indul zsákmányáért, így ilyenkor van esély arra is, hogy a - leginkább kishalszelettel csalizott - horogra akad. Bár a Balatonból kipusztult, számos hazai folyóvízben megtalálható és horgászható. A legnagyobb - olykor 2-3 kilósra is megnövő - példányokat a Dunában fogják.


A halfaj teljes eltűnését a kutatók szerint az angolnatelepítés okozta. Mivel 1991 óta nem telepítettek több angolnát a Balatonba, és a halászata miatt folyamatosan csökken az állománya, itt az ideje, hogy az őshonos menyhal ismét életteret nyerjen a tóban, betöltve szerepét a táplálékláncban, és növelve a Balaton halállományának diverzitását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06