Veszélyes betegségeket hurcolhatnak be a menekültek

agrarszektor.hu
Állatbetegségeket és új növényi kártevőket is behurcolhatnak a szerb zöldhatáron Magyarországra érkező illegális bevándorlók - állítja a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A határsértők károkat okoznak a mezőgazdasági termelőknek, ezért az érintett települések polgármesterei kormányzati kárenyhítést sürgetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A települések vezetőihez rendszeresen érkeznek bejelentések a gazdálkodóktól arról, hogy a térségbe érkező napi több száz határsértő károkat okoz a terményekben és a termelési infrastruktúrában - mondta Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara homokhátsági fórumán az MTI szerint. Ezeket a károkat eddig, megfelelő kárenyhítési lehetőség híján nem regisztrálták, ezért a térség polgármesterei egységes kéréssel fordulnak a kormányhoz, dolgozzák ki az itt élő gazdálkodóknak a kárenyhítés rendszerét - közölte a politikus.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a műszaki biztonsági határzár az első lépés a mezőgazdasági károkozás csökkentése érdekében. Békeidőben hasonló erősségű migrációs nyomás még nem fordult elő, így szerinte nincs jobb és gyorsabb megoldás, mint a határzár kialakítása - hangsúlyozta az államtitkár.

A politikus felhívta a figyelmet, az élelmiszerhulladék az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag. Bizonyított, hogy korábbi járványok esetében - többek között Nagy-Britanniában - a száj- és körömfájás, az afrikai sertéspestis, illetve a sertéspestis terjedését is ez okozta, de fennáll annak a veszélye is, hogy a zöldhatáron keresztül érkezők új növényi kártevőket hurcolnak be az országba.

A határzárat a határvonalától tíz méteres sávban építik ki, az érintett gazdákkal egyeztetve. A gazdálkodók ezeket a munkálatokat kötelesek tűrni, de az okozott kár megtérítését kérhetik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?