Megkezdődött a nagy igazolványcsere - Érkeznek az új kártyák

agrarszektor.hu
Megkezdte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mezőgazdasági őstermelői igazolványok cseréjét. Papíralapú igazolványok helyett kártya alapú elektronikus igazolványokat vezetnek be. Az új mezőgazdasági őstermelői igazolványokról szóló kormányrendelet január 1-jén lépett hatályba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az új jogszabály csökkenti az őstermelők hosszú távú adminisztrációs terheit, bővíti az ellenőrzési jogköröket, amivel gazdaságfehérítő célokat is szolgál - fogalmazott a NAK tájékoztatóján Győrffy Balázs, a szervezet elnöke. Az új igazolványt eddig 17 ezren igényelték, ők 2 két hónapon belül kapják meg a kártyát.

Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyeket a jövőben is a falugazdászok intézik, ezért őket kell mielőbb felkeresni ez ügyben.A NAK-nak mintegy 340 ezer őstermelőről van tudomása, az idén eddig 140 ezren hosszabbították meg jogállásukat.

A most hatályba lépett kormányrendelet célja az is, hogy a vásárlók egyértelműen azonosítani tudják az érvényes igazolvánnyal rendelkező, valós őstermelőket, továbbá a Magyarországon megtermelt őstermelői termékeket, így ösztönözve azok fogyasztását. Még ebben a félévben kifejlesztenek a kamaránál egy olyan okostelefonos alkalmazást is, amely az őstermelői igazolvány száma alapján a vásárlót tájékoztatja az engedélyezett tevékenységekről. Megszűnik az az ellentmondásos helyzet is, hogy az őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és azonos időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként is értékesítheti - mondta az MTI szerint Győrffy Balázs.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?