Majdnem kifulladt a hungarikum mozgalom

agrarszektor.hu
Rohamosan csökkent a hungarikummá választott kiemelkedő nemzeti értékek száma az utóbbi két évben. Ma összesen 64 tétel szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, de tavaly csak 5 új került közéjük. Idén jobb az esély a bővülésre, mert máris 4 értékkel gyarapodott a lista. Az utóbbi időszak tapasztalatai alapján mégis úgy tűnik, kifulladóban a kezdeményezés. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint viszont a javaslatok eltérő ágazati besorolása, jellege miatt nem lehet következtetéseket levonni arról, mennyi döntés születik a Hungarikum Bizottság (HB) egy-egy ülésnapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly mindössze 5-tel nőtt a hungarikumok száma, miközben a megelőző négy esztendőben 55-tel bővült a lista. 2012-ben 10, 2013-ban 15, 2014-ben 17, 2015-ben pedig 13 értékkel gyarapodott a lajstrom. A megtorpanásnak tűnő tavalyi tendencia után az idén eddig 4 értékkel (az Egri Bikavérrel, a Kodály-módszerrel, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákkal, valamint a tiszai halászlével) egészült ki a lista a Hungarikum Bizottság közelmúltbeli egri ülése után.

A javaslatok eltérő ágazati besorolása, jellege miatt nem lehet következtetéseket levonni az értékek egyes ülésnapokra eső megoszlásából - közölte az agrárszektor.hu-val a Földművelésügyi Minisztérium. Tény ugyanakkor, hogy a jelenleg 152 tagú Magyar Értéktárból még bőven lehetne tételeket kiemelni a 64 értéket tartalmazó Hungarikumok Gyűjteményébe.

Kovács Nimród borász egy pohár Egri Bikavérrel (MTI Fotó: Komka Péter)

A Hungarikum Bizottság önállóan nem kezdeményezi egy nemzeti érték hungarikummá nyilvánítását, hiszen alapelv, hogy ez egy alulról felfelé építkező rendszer - hangsúlyozta az FM. A lista lassabb gyarapodását részben viszont az is okozhatja, hogy a Hungarikum Bizottság (amely félévente legalább egy alkalommal ül össze) 2013-ban még 6, 2014-ben 4, 2015-ben pedig 5 alkalommal szakított időt a tanácskozásra, 2016-ban viszont csak 2, míg idén eddig 1 alkalommal ülésezett.

Az Országgyűlés 2012. április 2-án fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elnökölt Hungarikum Bizottság eddig minden alkalommal határozatképes volt, vagyis a 21 bizottsági tag közül legalább 11 megjelent az üléseken. Szigorú munkarend ugyanakkor nincs, a következő tanácskozás időpontját a testület elnöke határozza meg, figyelembe véve a megtárgyalandó javaslatok számát és jellegét.

A hungarikummá válás folyamatának első lépcsőfoka az adott érték települési vagy tájegységi értéktára, ahonnan a megyei értéktárba kerülhet. Ezt követi az egyfajta "előszobának" számító Magyar Értéktár, ahol a kiemelkedő nemzeti értékek várnak arra, hogy a HB döntése alapján hungarikummá válhassanak. A hungarikum cím mellé védjegy is jár, ami az adott érték megismertetésére, valamint színvonaluk és minőségük folyamatos fenntartására szolgál. A 64 tételből álló jelenlegi lista - amely nem csak élelmiszertermékeket tartalmaz - itt érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?