Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az Agrodistribution 2018. februári számában megjelent elemzés Német- és Franciaország húsmarha- és sertéstartó, tojótyúkokkal és húsbaromfival foglalkozó, illetve tejtermelő gazdaságainak takarmány-felhasználását hasonlította össze.
Franciaországban a húsmarhák esetében 8%, a sertéstartásban 17% a GMO-mentes takarmány részaránya, míg Németországban ezekben a szegmensekben csak 1-1%. Viszont a tehenészetekben 40% (!) a tojástermelésben 45% és a baromfihús-előállításban 34%, szemben a franciaországi 10%-15%-20%-os megoszlással. Az európai állattartók növekvő fehérjeigényét a kontinens szójatermelése nem tudja követni, ezért a GM-mentes takarmány egyéb pillangósokból, illetve olajos növények ipari melléktermékiből származik. Nem csoda, ha megindult az alternatív fehérjeforrások kutatása, például a rovarok tenyésztése és felhasználása.
Ha tisztán a biotakarmány-felhasználást nézzük, akkor a mennyiségek sokkal alacsonyabbak, mint a GMO-mentes takarmányé. A maximumot 9%-os részesedéssel Franciaország éri el a tojás szektorban. A húsmarhatartást és baromfihús-előállítást csak 4-4%-ban alapozzák biotakarmányra. Németországban elhanyagolhatóan kicsi a bioalapanyagok felhasználása az állattartásban.