Brutálisan csökkentheti a zöldségkínálatot az éghajlatváltozás

agrarszektor.hu
Több mint egyharmaddal csökkenhet a világ zöldségkínálata 2050-re az egyre drasztikusabb éghajlatváltozás miatt. Miközben folyamatosan nő azoknak a száma, akik az egészséges élelmiszerek felé nyitnak, a növekvő hőmérséklet és a komoly problémát jelentő vízhiány miatt a kulcsfontosságú növényi összetevők kínálata szűkülhet a világpiacon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sürgős lépéseket kell tenni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben egy tanulmány szerint, mivel a globális zöldségkínálat több mint egyharmaddal csökkenhet 2050-re. Az egészséges táplálkozás egyre több embert vonz, de számos termék fontos összetevője a szójabab és a lencse, amelyek terméshozama a fokozatosan emelkedő hőmérséklet és a vízhiány miatt jelentősen lecsökkenhet az elkövetkező években. 

A zöldségek és a hüvelyesek az egészséges, kiegyensúlyozott és fenntartható étrend létfontosságú összetevői. Egyes jóslatok szerint azonban a szója globális átlaghozama 35 százalékkal, míg a lencsénél, illetve más hüvelyeseknél 9 százalékos visszaesés következhet be, ha nem történnek drasztikus változások a mezőgazdaságban. A tanulmány szerint megoldást jelentene új növényfajták nemesítése, illetve a meglévők fejlesztése, valamint a gépesítés és az öntözés is komoly változásra szorulna.

Komoly intézkedésekre lenne szükség, amelyek törekednek a mezőgazdasági ágazat támogatására és a környezeti változásokkal szembeni ellenálló képesség növelésére - vélik kutatók. Ha nem történik változás, akkor nem csak a közegészségügyre, de az élelmiszer-biztonságra és a lakosság egészségére is káros hatással lesz a jelenleg tartó csökkenő trend, ami a világ zöldségellátását jellemzi.

NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06