Keményen bírságolt a Nébih: nem várt eredményekkel zárult a téli élelmiszer-razzia

Keményen bírságolt a Nébih: nem várt eredményekkel zárult a téli élelmiszer-razzia

agrarszektor.hu
A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés - a korábbi évekhez hasonlóan -decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak. Az előző évhez képest több esetben kellett lejárt, illetve ismeretlen eredetű termékek forgalmazása miatt intézkedniük az ellenőröknek, a jelölési hibák száma azonban csökkent.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A téli ünnepekhez kapcsolódó ellenőrzés-sorozat célja az volt, hogy az ebben az időszakban megnövekedett forgalom ellenére is csak biztonságos élelmiszer kerülhessen a lakosság asztalára - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Kiemelt figyelmet kapott a szezonálisan jellemző élelmiszerek előállítása és forgalmazása, a forgalomba hozott termékek minősége és nyomon követhetősége. A célterületek között szerepelt a karácsonyi ünnepi vásárokon, rendezvényeken kitelepült vendéglátás is.

Országosan összesen 2.587 ellenőrzésre került sor. Ebből 378 élelmiszer-előállító helyen, 1507 élelmiszer-forgalmazásban és 702 vendéglátóhelyen történt. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 83 alkalommal figyelmeztetést, 100 esetben bírságot szabtak ki, utóbbit összesen 9,8 millió Ft értékben. Az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben a feltárt hiányosságok, illetve szabálytalanságok miatt 33 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni. Elsősorban - a 2018-as évhez hasonlóan - higiéniai hibák fordultak elő. A nyomon követhetőségre vonatkozó problémák előfordulási aránya emelkedett, míg a minőséggel és összetétellel kapcsolatos szabálytalanságok száma csökkent.

Az ellenőrök országosan összesen 13.849 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak, melyek közül 491-et kellett kivonni a forgalomból, 2,8 tonna összmennyiségben. A kivont tételek aránya (3,5%) összességében nőtt az előző évhez képest (2018-ban 2,4%). A magyar termékek megítélése szempontjából azonban kedvező, hogy a külföldi élelmiszerekhez képest alacsonyabb volt a hazai kivont tételek aránya. A forgalomból kivonás leggyakoribb oka a fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési idő lejárta volt. Emellett az ismeretlen eredet és a jelölési hibák vonták maguk után leggyakrabban ezt a szankciót. Az ellenőrzött termékek között 11 tétel bizonyult fogyasztásra alkalmatlannak.

Az ünnepi vásárokra kitelepült vendéglátó egységek közül 212 ellenőrzésére került sor. Esetükben jellemzően csak kisebb súlyú problémák fordultak elő. A tevékenység felfüggesztésére és bírság kiszabására csupán 1 alkalommal került sor.

Az Állami Halőri Szolgálat 78 halboltban és vendéglátó egységben ellenőrizte a haltermékek származását. A 643 vizsgált tételből nyolccal akadt probléma. A szakemberek elrendelték a termékek megsemmisítését, emellett összesen 850.000 Ft halvédelmi bírságot szabtak ki.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?