Megdöbbentő: a magyarok kedvenc gyümölcseiben lehet a legtöbb növényvédő szer

agrarszektor.hu2020. április 15. 13:00

Bár egyre több növényvédőszer használatát korlátozzák és tiltják be az Amerikai Egyesült Államokban, egy nonprofit-szervezet szerint még mindig nagyon sokat tartalmaznak a gyümölcsök és zöldségek.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1996-ban fogadták el az élelmiszerek minőségének biztosítására hozott törvényt (FQPA), ennek értelmében a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) folyamatosan felülvizsgálja az élelmiszereknél engedélyezett növényvédőszerek használatát. 2006-ig több mint 270 különböző vegyi anyagot tiltottak be, vagy korlátozták a használatukat, írta meg a HVG. Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) szerint tízből csak egy amerikai eszik elegendő gyümölcsöt és zöldséget, így nagyszabású kampányokat folytatnak az egészséges étkezés népszerűsítéséért. A gond ezzel csak az, hogy egy nonprofit szervezet szerint még így is túl sok növényvédőszer-maradvány található az ott kapható zöldségekben és gyümölcsökben.

2018-ban például a nonprofit Environmental Working Group (EWG) arra hívta fel a figyelmet, hogy gyomirtó van az amerikai gyerekeknek szánt gabonapelyhek nagy részében és hogy bizonyos kozmetikumok, így a szempillaspirálok a szervezetre káros politetrafluoretilént, azaz teflont tartalmaznak.

A szervezet 2004 óta minden évben közzéteszi a "Dirty 12" (vagyis piszkos tizenkettő) és a "Clean 15" (tiszta tizenöt) listát. Ezekben típusonként több tízezer zöldségből és gyümölcsből vett mintánál azt vizsgálják, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek termesztéséhez sok rovarirtószert használnak, amelyek a fogyasztók egészségére is károsak lehetnek. Ezek esetében arra hívják fel a figyelmet, hogy a vásárlók organikusat keressenek ezekből, a tiszta élelmiszereket pedig fogyasszák bátran.

Az idei piszkos 12:

  • eper
  • spenót
  • kelkáposzta
  • nektarin
  • alma
  • szőlő
  • őszibarack
  • cseresznye
  • körte
  • paradicsom
  • zeller
  • burgonya

És a tiszta 15:

  • avokádó
  • édeskukorica
  • ananász
  • hagyma
  • papaja
  • édesborsó
  • padlizsán
  • spárga
  • karfiol
  • sárgadinnye
  • brokkoli
  • gomba
  • káposzta
  • mézdinnye
  • kivi

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy más a mezőgazdaságban használt vegyianyagok típusa és megengedett mértéke az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban. Az EWG listáját egyébként folyamatosan éri kritika a módszertan oldaláról és amiatt is, hogy organikus termékeket kínáló cégek is a támogatóik között vannak, így azokat a vegyi anyagokat nem vizsgálják, amelyeket ebben a szegmensben használnak. Az is kérdésként merül fel, hogy az alaposan megmosott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása ellensúlyozza-e a vegyi anyagok maradványainak hatását. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint az EWG listáján szereplő vegyianyagok mértéke elfogadható, a szervezet azonban a hatóság álláspontját és mérési módszereit nem tartja megbízhatónak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, gyümölcs, zöldség, növényvédelem, növényvédő-szerek, epa, növényvédőszer-maradék, káros,