Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Piaci szereplők és szakmai szervezetek jelzése szerint több áruházlánc egyre erőteljesebben előtérbe helyezi - a jelenlegi nemzetközi piaci helyzet miatt esetenként olcsóbban beszerezhető - import áruk vásárlását, ezzel visszaszorítva a hazai termékeket a polcokon - írja a közleményében a NAK. A kamara kéri az áruházláncokat, hogy ebben a nehéz időszakban elsősorban magyar termelők és feldolgozók termékeit preferálják, különös tekintettel az alapélelmiszerekre, egyebek közt a húsra, a tejre és a tejtermékekre, a zöldségekre és a gyümölcsökre.
Hazánk jelentős élelmiszer-exportőr, de a külkereskedelmi lehetőségek megváltoztak, jelen pandémiás helyzetben minden országban előtérbe helyeződött az import helyett a hazai termékek támogatása, a saját piac védelme. Ahogy hazánk, más országok is lépéseket tesznek gazdaságuk védelme érdekében. Különösen fontos ez azon élelmiszeripari termékekre, melyeket Magyarországon, magyar emberek, magyar alapanyagokból állítanak elő.
A NAK jelzi a Kormányzatnak is, hogy tegyen intézkedéseket a külföldi termékek dömpingáron való behozatala ellen, ezzel is elősegítve a hazai áruk belpiaci pozíciójának megtartását. A kamara javasolja, hogy amennyiben az áruházláncok nem változtatnak üzletpolitikájukon, és nem növelik a magyar termékek részarányát, akkor 15 óra után csak élelmiszert lehessen vásárolni az áruházakban. Ezzel egyúttal megszűnne például a nem élelmiszerek terén az előnyük azon üzletekkel szemben, amik 15 óra után nem lehetnek nyitva.
A húsipart különösen sújtja a nyugati, gyanúsan olcsó import
Különösen égető a helyzet a húsáruknál, ahol az afrikai sertéspestis miatt tavaly világszerte, így Magyarországon is drasztikusan megemelkedtek a vágóállat-árak. A hazai sertés-felvásárlási árak egy év alatti 45%-ot meghaladó emelkedését eddig alig több mint felerészben tudta a feldolgozóipar a kiskereskedelem felé az átadási áraiban érvényesíteni. A koronavírus-járvány miatt az export célországok "bezárkóztak", a magyar termékek iránti megszokott megrendelések jelentősen csökkentek. Az európai piaci helyzet változása és a lelassult kínai export miatt más uniós országok is minden eszközzel helyet keresnek termékeinek. Így érkezhetnek a magyarországi multi kiskereskedelmi láncokba dömpingáron - szakmai szereplők szerint vélelmezhetően akár önköltség alatt - spanyol, német, lengyel és belga húsok és hústermékek. Most, amikor a magyar húsipar exportpiacai gyakorlatilag megszűntek és a fogyasztói kereslet is hektikussá vált, ez a folyamat lehetetlen árversenyre kényszeríti a hazai húsipart, kiszorítva azt a megmaradt belföldi piacáról is.