Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Tavasszal Vas megyében a gombaszezon teljesen kimaradt - tájékoztatta az Agrárszektort Kalauz József, aki több mint két évtizede a szombathelyi piac gombaszakértője. Mint mondta, általában amikor a fűnyírót és a kaszát először elővesszük, akkor szokott kiderülni, hogy a kerti gyümölcsfák alja gombával van tele, idén azonban mindössze két-három ember vitt bevizsgáltatni ebből a fajból, de az sem volt nagy mennyiség. A másik, ami árusítható tavasszal, a májusi pereszke, amit a népnyelv Szent György gombaként is ismer, de idén még meg se mutatta magát. Június elején a rétekről a csiperkétől kezdve a szegfűgombáig, az erdőből a rókagombán át a galambgombáig sokféle gombának kellett volna lennie a piacon, ez az összevissza időjárás viszont azt eredményezte, hogy a megszokott tavaszi gombák elmaradtak, viszont az őszi gombafajok előjöttek. Nem ismerik a naptárt, ők azt tudják, hogyha meleg után tartósan lehűl az idő, ez azt jelenti, hogy megjött az ősz - meséli a gombaszakértő.
- mondta a szakember.
Zala és Somogy megye a tavaszban is több csapadékot kapott, a szakmai fórumokon úgy látja Kalauz József, hogy arrafelé jóval több a gomba. A Dunántúlon egyébként Szombathely mellett Sopronban és Pécsen van a legnagyobb gombapiac. Kétségtelen viszont, hogy magyarországi viszonylatban az Északi-középhegység a leggazdagabb gombalelőhely.
A vasi erdőket járva már találni róka-, galambgombát, a vargánya is kezdi feldobni a fejét, de még eléggé kukacos. Kalauz József szerint az a mennyiségű eső, ami az elmúlt hetekben leesett még kevés ahhoz, hogy a gombák igazán szaporodjanak és egészségesek legyenek. Ráadásul a nagy meleg és a szél folyamatosan szárítja az erdőket is. A réteken viszont a száraz időjárás miatt visszahúzódtak a gombák, alig találni mezei szegfűgombát vagy csiperkét. Ráadásul sajnos a csiperkénél előjött egy mérgező faj is, amiket rendre ki kell válogatni. A szakember mindenkit óva int attól, hogy az elsőre csiperkének tűnő sárguló csiperkét összeszedje. Bár ha ebből is belekerül a pörköltbe, a gombaszakértő szerint gyanús kell, hogy legyen, mert nagyon rossz szagú lesz tőle az étel
A nyárban is, ha nem is nagy mennyiségben, az össze-vissza időjárás miatt előbújtak az őszi gombák, például az őzláb - tudta meg az Agrárszektor Kalauz Józseftől. Ahogy a gombaszakértő fogalmaz, ezekből nem lesz tömeges mennyiség, mert az elsőként előbújtak időben jelezik a többieknek, hogy ne gyertek, még nincs ősz. Másrészt a gombaszakértő szerint a globális felmelegedés hatására számtalan olyan gomba jelent meg Magyarországon, amelyből korábban egy-két darabot lehetett csak találni, most pedig kosárszám lehetne szedni belőlük. Két védett gomba is elszaporodott így, a csoportos csiperke és a császárgomba, vagy úrgomba. Mindkét faj ehető volna, de védettek, így tilos a szedésük.
A gomba nem lett kevesebb, de egyre többen járják az erdőket
A vadon termő gomba előnye éppen abban rejlik, hogy amikor az ember kimegy érte, nemcsak egy kosárnyi értékes tápanyagot talál, hanem egyúttal élményt is kap. Kalauz József úgy látja, régebben a városi ember nem ment ki az erdőre gombászni. A falvakból hárman-négyen szedték össze, ők is célirányosan mentek, tudták, mit hol keressenek. Manapság rengetegen gyűjtik a gombákat, annak ellenére, hogy az időjárásban "nagy az összevisszaság". Azt is tapasztalja, hogy nem csak egyre többen, de egyre tudatosabban is keresik és szedik össze a gombákat. Lassan mindenki zsebében ott lapul az erdőben is az okostelefon, és ha találnak valamit, nem szedik le egyből, hanem rákeresnek, mi lehet, a tudatosabbak pedig otthon még alaposabban, szakkönyvekben is utána olvasnak.
Kalauz József elsődleges tanácsa az, ha beindul végre a szezon, mielőtt bárki nekiállna pörköltet csinálni, mindenképpen mutassa meg szakértőnek, mit szedett. Jó tudni, hogy a nagyobb városokban minden piaci napon, de másutt is hetente többször kint vannak a gombaszakértők a piacokon, és ingyen átvizsgálják a kosarak tartalmát.