Itt a legfrissebb jelentés: kemény éve van az európai juh- és kecsketenyésztőknek

Itt a legfrissebb jelentés: kemény éve van az európai juh- és kecsketenyésztőknek

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság közzétette az EU mezőgazdasági piacainak változásaira vonatkozó legfrissebb rövidtávú előrejelzését. Az EU juh- és kecskehús-termelésében a 2020 első felében tapasztalt jelentős, 4 %-os visszaesést követően az idei évre várható mérséklődés 3 %-ra enyhül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világjárvány következtében kialakult változó helyzetre, valamint az Egyesült Királyságnak az EU-ból történő távozása körüli bizonytalanságokra való tekintettel az előrejelzés összeállítása - a 2020. első félévére vonatkozó jelentéshez hasonlóan − nagy kihívást jelentett az Európai Bizottság számára - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az elkészült jelentés a 2020. szeptemberéig rendelkezésre álló, az EU-27-re vonatkozó piaci információkon alapul, valamint az EU és az Egyesült Királyság között jelenleg fennálló háborítatlan kereskedelmet feltételezi 2020 hátralévő részére és 2021-re egyaránt.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

A piaci helyzet alakulása az EU kiskérődző ágazatában

Az élő állatok exportja ‒ a hagyományos partnerek, Líbia és Libanon irányába történő szállítások mérséklődése ellenére ‒ 10 %-kal nőtt 2020 első felében, amit a szaúd-arábiai és jordániai magasabb kereslet támogatott. Összességében az élőállat-kivitel várhatóan 2020-ban 5 %-kal, 2021-ben pedig 1,5 %-kal fog csökkenni, mivel a szállítások közelmúltbeli magas szintje nem biztos, hogy fennmarad.

Az EU húspiaca stabilizálódni kezdett és az összes hús ára május közepe óta emelkedik. A marhahús és a baromfihús szektorok helyzete kedvezőbben alakult, mint azt az év második negyedévére prognosztizálták. A húspiaci helyzet azonban kevésbé kedvező a juhhúsnál: az úgy nevezett "Hard Brexit-tel" járó esetleges negatív hatások, a várhatóan fellépő juhhús-behozatali akadályok miatt az EU juhhús-piaca ugyanis erős globális és belső ellátási hiánnyal néz szembe.

Az EU juh- és kecskehús-termelésében a 2020 első felében tapasztalt jelentős, 4 %-os visszaesést követően az idei évre várható mérséklődés 3 %-ra enyhül, 2021-re pedig 1 %-os termeléscsökkenést prognosztizálnak. Az előrevetített csökkenés legfőbb okai: a 2019. évhez viszonyított alacsonyabb állomány-létszámok, a termékenyített anyajuhok számának csökkenése, a belső kereslet stagnálása, és az EU és az Egyesült Királyság között zajló Brexit-tárgyalások körüli, a kereskedelemmel kapcsolatos bizonytalanságok.

A juhhús importja várhatóan 4 %-kal fog csökkenni 2020-ban. Az Egyesült Királyságból származó behozatal esetén megközelítőleg 25 %-os, az Új-Zélandról és Ausztráliából származó import esetében pedig közel 20 %-os csökkenés lesz tapasztalható az idei évben a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt fellépő korlátozott kínálat miatt. A 2021-re előre jelzett import csökkenés értéke 3 %.

A EU juhhús-exportja 13 %-kal nőtt 2020 első felében. A kulcsfontosságú exportpiacokra irányuló nagyobb kiviteli mennyiségek kompenzálták az Egyesült Királyságba irányuló 10 %-os exportcsökkenést. Spanyolország, Olaszország és Görögország növelte exportját az év második negyedévben, míg Hollandia, Románia és Írország kivitele csökkent. Az export növekedése a becslések szerint 6 %-ra mérséklődni fog 2020-ban, ami uniós szinten stagnálást jelent az év második felére, várhatóan ugyanis nem lesz elegendő kínálat a kereslet kielégítésére. Az idei évre előrejelzett csökkent exportmérték várhatóan a 2021-es évben is jellemző megmarad.

Az egy főre jutó éves teljes húsfogyasztás az EU-ban 68,2 kg-ra csökkenhet 2020-ban, azonban 2021-re kismértékű emelkedést vetítenek előre, értéke elérheti a 68,7 kg-ot. Az EU önellátási szintjének becsült értéke valamennyi húsféleségnél 2020-ra 116 %, mely az egy évvel korábban rögzített szinttel azonos. 2021-re viszont kismértékű, 1 %-os önellátásiszint-csökkenést prognosztizálnak.

A juh- és kecskehús részesedése a fent említett teljes húsfogyasztási értékből 1,7 %-ot tesz ki. A 2019. évi 1,4 kg/fő/év fogyasztás 2020-ra 1,3 kg/fő/év mértékre csökkenhet, mely érték várhatóan 2021-re is fennmarad. Az EU önellátási szintjének becsült értéke a juh- és kecskehúsnál 2020-ra 94 %, mely az egy évvel korábban rögzített szinttel azonos. 2021-re a juh- és kecskehúsnál szintén kismértékű, 1 %-os önellátásiszint-csökkenést jeleznek előre.

Az ünnepi időszakokban tapasztalt alacsonyabb HORECA szektorbeli és otthoni fogyasztásnak, valamint a szűkösebb kínálati viszonyoknak köszönhetően a juh- és kecskevágások száma - Írország kivételével - minden nagyobb juh- és vagy kecskeállománnyal rendelkező tagállamban (Franciaország, Olaszország, Románia, Spanyolország) csökkentek. Írország magasabb juhvágási adatai a juhállomány-létszám tavalyi növelésének köszönhető, melyet az EU-s és az EU-n kívüli partnerek ‒ az Egyesült Királyság kivételével ‒ keresletének kielégítése érdekében vittek véghez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02