agrarszektor.hu • 2021. május 29. 10:30
Mi az a jackfruit? Jackfruit recept, jackfruit konzerv (jackfruit dm): Mennyi a jackfruit ár, jackfruit hol kapható Magyarországon? Jackfruit hol lehet kapni, mennyi a jackfruit?
Az elmúlt évek során robbanásszerű erővel szerzett magának világiszintű népszerűséget a jackfruit, ami nem csak a vegán konyha és a húspótló ételek lelkes rajongóit kezdte el foglalkoztatni, hanem bármelyik kísérletező szakács szívesen kipróbálná azt. Miért ilyen különleges a jackfruit - egyáltalán mi az a jackfruit és hogyan használják a gasztronómiában? Jackfruit hol kapható Magyarországon, beszerezhető-e a friss jackfruit, vagy csak a tartósított formája, a jackfruit konzerv kapható? A jackfruit ár szempontjából milyen gyümölcs? Megfizethető élelmiszer az átlagember számára, vagy megmarad gourmet különlegességnek?
Mi az a jackfruit?
A jackfruit (dzsekkfrút) egy trópusi óriásgyümölcs, a jákafa termése, Banglades nemzeti gyümölcse. A jákafa és a jackfruit származását tekintve Indiában őshonos, azonban a világ trópusi övezetében szinte mindenhol termesztik azt. A jackfruit népszerű mezőgazdasági, élelmiszeripari termék Srí Lankán, Délkelet-Ázsia térségében és szigetvilágában, mint például a Fülöp-szigeteken, de termesztik azt a Karibi-térségben és Kamerunban is. A jackfruit a trópusi tavasz és nyár gyümölcse: évente társégtől függően 6-9 hónapon keresztül szüretelhető.
A hatalmas jákafa akár 20 méter magasra is megnőhet, egy jákafa évente 150-200 darab, 20 és 40 kg közötti súlyú gyümölcsöt terem - ezzel a jackfruit kiérdemelte a világ legnagyobb gyümölcse címét. A jackfruit mérete változó, azonban nem ritkák az egyméteres példányok sem! A jackfruit jellegzetes megjelenését nem csak hatalmas méretének, hanem extravagáns külsejének is köszönheti: a jackfruit héja sárgászöld árnyalatú, egész felületén rücskös, kifejezetten figyelemfelkeltő jelenség.
A jackfruit íze
A jackfruit fogyasztása történhet éretlen formában - mivel ebben az érési fázisban a gyümölcs szálas textúrája a húsra emlékeztet -, illetve érett gyümölcsként is. Az érett jackfruit íze azokat, akik már kóstolták, leginkább az őszibarack, a mangó, az ananász és a banán furcsa keverékére emlékezteti, azonban megvan a sajátos, egyedülálló aromája is. Az éretlen jackfruit ízvilága nem kifejezetten gyümölcsös, az érett ízénél sokkal tompább, visszafogottabb, ezért egyszerűbb ízesíteni azt, különösképpen fűszeres, sós főételek készítése során.
A jackfruit felhasználása
A frissen szüretelt jackfruit vaskos héját viszonylag könnyen ki lehet bontani, nem kell csontkeménységű védőburokra számítanunk. A jackfruit belseje rózsákra szedhető: ezekben a húsos rózsácskákban találhatóak a jackfruit magjai. A jackfruit magok között fehér, ragacsos növényi részek találhatóak - ezek miatt a jackfruit kibontásakor érdemes lehet kesztyűt húzni, hiszen makacs szennyeződést hagyhatnak maguk után. A jackfruit fogyasztásra alkalmas része a magokat körülölelő gyümölcshús, amelyet a fent leírt módon érett és éretlen állapotban is felhasználhatunk.
Az érett jackfruit húsát Délkelet-Ázsiában különféle édes ételek és üdítő italok készítéséhez használják: népszerű a jackfruit dzsúsz, vagy például a jackfruit fagylalt, ami igazán különleges, trópusi hangulatú édesség, viszont eleve elfogyaszthatjuk azt önmagában, mint bármilyen gyümölcsöt. Az éretlen jackfruit ezzel szemben nagyobb szerepet kap a sós ételek elkészítése során, kifejezetten népszerű a vegán konyha rajongótáborában.
A jackfruit a vegán konyhában
Habár az érett jackfruit állaga is szálas, ananászra emlékeztető, a "zöld" jackfruit kifejezetten megőrzi ezt a textúrát, így főtt, sült vagy grillezett formában is a húsra emlékeztet. A jackfruit éppen ezért a vegán konyha egyik legnépszerűbb alapélelmiszerévé vált, mint 100%-ban növényi eredetű húspótlószer. A jackfruit felhasználása a vegán konyhában rendkívül sokszínű: gyakran készül belőle édes vagy sós ízvilágú vegán ragu, szaftos jackfruit fasírt, saláta- vagy pizzafeltét, vagy éppen jackfruit burger, amiben a jól ismert húspogácsa helyett csak növényi hozzávalók és természetesen a jackfruit kapják a főszerepet. A jackfruit mindemellett népszerű eleme a vegán BBQ ételeknek és gyakori szendvicsalapanyag, a "pulled-pork" szendvicsek vegán megfelelője.
Magyaros jackfruit ételek
A magyar konyha megkerülhetetlen alappillére nem más, mint a pörkölt - amelyet szintén elkészíthetünk a jackfruit felhasználásával, hiszen a jackfruit szálas, hússzerű textúrája megtévesztő mértékben hasonlít a húsra. A jackfruit recept elkészítése során a gyümölcs húsát használhatjuk állati eredetű hús helyett az eredeti pörkölt recept felhasználásával, a végeredmény igazán finom és különleges lesz. A jackfruit mindemellett alkalmas még magyaros fűszerezésű fasírt vagy jackfruit töltött káposzta készítésére is - csak a fantáziánk szab határt.
Jackfruit hol kapható Magyarországon?
Habár a jackfruit egy népszerű gyümölcs, mivel csak a trópusokon terem és Magyarországon többnyire csak a vegán konyhákon kóstolhatjuk, frissen szüretelt állapotban nagyon nehéz beszerezni. Friss jackfruit hazánkban nem igazán kapható, csak néhány gasztronómiai szaküzletben, ahol különleges trópusi gyümölcsök értékesítésével foglalkoznak.
A jackfruit konzerv, vagy előre csomagolt formában már sokkal könnyebben beszerezhető: megkaphatjuk azt a drogériákban (jackfruit dm), vagy az interneten. A jackfruit konzerv beszerzése a drogériákban lényegesen egyszerűbb, azonban ebben az esetben számoljunk a magasabb árral, hiszen a jackfruit hazánkban még mindig az ételkülönlegességek közé tartozik. Ha egy jackfruit recept rendszeresen felüti a fejét a konyhánkban, javasoljuk az internetes beszerzését, ami sokkal inkább pénztárcabarát megoldás.
Jackfruit ár
- Internetről rendelhető jackfruit ár: 800-900Ft/500g (1.600-1.800 Ft/kg), attól függően, hogy pulled jackfruit konzerv vagy kockázott jackfruit konzerv vásárolható
- Bio jackfruit dm: 1.399 Ft/200g (6.995 Ft/kg)
Friss jackfruit és jackfruit konzerv
A jackfruit konzerv esetében ugyanaz a helyzet, mint bármilyen más konzervált élelmiszernél: habár a konzervből kibontott alapanyag nem ugyanolyan, mint a friss, egy jackfruit recept elkészítése során (számunkra, akik nincsenek hozzászokva a friss alapanyaghoz) nem csökkenti a konzerválás a jackfruit élvezeti értékét. Ha szeretnénk elkészíteni ezt a trópusi gyümölcskülönlegességet, azt javasoljuk, ne keresgéljük a friss gyümölcsöt, maradjunk elsőre a jackfruit konzerv mellett, hiszen az is ugyanolyan jó bármilyen vegán ételhez.
Egyszerű jackfruit recept: jackfruit pörkölt
Hozzávalók
1000 g jackfruit konzerv
400 g hámozott aprított paradicsomkonzerv
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
70 g paradicsomsűrítmény
1 ek őrölt pirospaprika
1 ek füstölt pirospaprika
1 mk őrölt fűszerkömény
1 db chili paprika ízlés szerint
só, bors ízlés szerint
napraforgóolaj
víz
A jackfruit recept elkészítése
1. Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd egy kevés olajon egy kis só hozzáadásával dinszteljük azokat üvegesre.
2. Ezt követően ízesítsük a jackfruit pörkölt alapját a paprikákkal, öntsük fel egy kevés vízzel és forraljuk össze.
3. Adjuk hozzá a jackfruit konzerv tartalmát, a paradicsomkonzervet és a paradicsomsűrítményt, ízesítsük egy kevés köménnyel és ízlés szerint sóval, borssal, illetve chilivel.
4. Lefedve főzzük a jackfruit pörköltet kb. 30 percen keresztül, időnként megkeverve azt. Ha túl sok a leve, vegyük le a fedőt és hagyjuk azt elfőni, hogy a vegán pörkölt besűrűsödhessen.
5. Tálaljuk melegen, tetszőleges körettel: a jackfruit pörkölt mellé nagyszerűen illik a rizs, a tészta, a párolt zöldség, sőt, a főzelék is.