Közel 10 éves csúcson az élelmiszerárak: mutatjuk, mik drágultak meg a leginkább

Közel 10 éves csúcson az élelmiszerárak: mutatjuk, mik drágultak meg a leginkább

agrarszektor.hu
Hiába az ígéretesnek látszó gabonatermés, az elmúlt évtized legnagyobb emelkedését mérték májusban a nemzetközi élelmiszerárakban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői. A FAO élelmiszerár-indexe 4,8%-kal nőtt áprilishoz és majd 40%-kal tavaly májushoz képest. A növényi olajok, cukor és gabonafélék által megtolt mutató, amely a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszercikkeinek árváltozását követi, ezzel közel 10 éves csúcsra jutott és nominális értékben alig 7,6%-kal marad el a mindenkori rekordtól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gabonafélék indexe 6%-kal emelkedett április óta a kukorica drágulása nyomán, ami közel 90%-kal kerül többe a tavaly ilyenkori értékhez képest. Az árak a hónap végére azonban konszolidálódtak az Egyesült Államokból érkező jó termelési hírek nyomán. A búza ára hasonló ívet írt le és végül 6,8%-kal magasabb havi átlaggal zárta a májust. A rizs ára a nemzetközi piacokon változatlan maradt.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A FAO növényi olajokra vonatkozó árindexe 7,8%-ot erősödött, a pálma-, szója- és repceolaj iránti keresletélénkülés nyomán. A pálmaolaj a dél-kelet ázsiai lassuló termelésnövekedés, míg a szója főként a biodízel-gyártás irányából érkező erős kereslet miatt nőtt. A cukorár-index 6,8%-ot nőtt április óta a betakarítási nehézségek és az esetleges kevés termény a világ legnagyobb cukorexportőr országában, Brazíliában, még úgy is, hogy India nagy mennyiségű exportkapacitásokkal bír.

A kínai importvásárlások ütemének gyors növekedésével és a szárnyas és sertés iránti kereslet erősödésével párhuzamosan a FAO húsár-indexe is 2,2%-kal emelkedett. Április óta a tejtermékek ára összességében 1,8%-ot drágult és ezzel 28%-kal szárnyalta túl a 2020 májusi szintjét. A növekedés hajtóerejét a sovány és teljes tejpor iránti importigény adta, míg a vaj ára hosszú idő után először csökkent köszönhetően a bőséges új-zélandi készleteknek.

Rekordtermés várható gabonákból

A frissített Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés révén a FAO először engedett betekintést az idei várható termelési adatokba. E szerint rekordmennyiségű, 2 821 millió tonna gabona várható (ezen belül is növekvő mértékben kukorica), 1,9%-kal meghaladva a tavalyi mennyiséget. Növekedni fog a felhasznált gabona mennyisége a világ népességének gyarapodásával együtt, továbbá a búza állati takarmányként való felhasználása is bővül. Három év csökkenés után a szezon végére szerény mértékű (0,3%-os) növekedést várnak a gabonakészleteknél. A gabonakereskedelem akár 6,3%-kal is nőhet, elérve a 468 millió tonnát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?