Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként, a Hegykői petrezsemgyökérrel együtt, már 70-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 22 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén - írja a HelloVidék.
Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.
A Hegykői petrezselyemgyökér termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető. Az ott termesztett petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres íze és illata a Fertő-tó vidékére jellemző hűvös csapadékos időjárásnak, és az ennek következtében elhúzódó tenyészidőnek köszönhetően alakul ki. Az üledékes, laza homoktalaj és a bakhátas művelés sima, elágazásmentes gyökérformát eredményez. A zamatos "Hegykői petrezselyemgyökér" kiváló fűszerezője a magyar konyha ikonikus húslevesének.
Az időjárás is betett a gyökérzöldségeknek
Talán nem megelepő, hogy egyik legnagyobb problémát a hűvös és az aszályos évkezdet jelentette a gyökérzöldségek esetében is, a vetések idején a legtöbb helyen száraz talajba kerültek a magok és az alacsony hőmérséklet is lassította a kelést. A nyári csapadékoknak és a túlnyomó részt öntözéssel történő termelésnek köszönhetően a sárgarépa az elmúlt 10 év átlagának megfelelő 60 ezer tonna körüli mennyiséget hozta. A petrezselyemgyökér némileg teljesített gyengébben, 4-5%-os volt a visszaesés az átlaghoz képest.
Bár a cékla termőterülete az előző évhez képest jelentősen, mintegy 10%-kal csökkent, a jó hozamok mennyiségben kompenzáltak, az éves termésmennyiség a 10,5 ezer tonnás sokéves átlaghoz képest 13-15%-kal volt nagyobb. Zeller esetében érdemi ugrás következett be a termésmennyiségben, de e mögött jelentős termőterületi növekedés áll. Ha ez utóbbit figyelmen kívül hagyjuk, akkor az látszik, hogy ez a kultúra is az átlagnak megfelelő hozamokat produkálta.
Az árakon is nyomot hagyott a kedvezőtlen időjárás
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint a szabadföldi petrezselyem a vidéki fogyasztói piacokon 1300-1500 Ft/kg, a primőr 450 Ft/kg. A petrezselyemzöld viszont fillérekért kapható 100 Ft/kiszerelés áron.A vidéki nagybani piacokon a szabadföldi petrezselyem sokkal alacsonyabb áron, 700 Ft/kg-ért kapható, a primőr viszont itt jóval drágább 1100 Ft/kg áron vásárolható meg. A petrezselyemzöld tekintetében jóval alacsonyabb összeggel találkozhatunk, itt 50 Ft/kiszerelés áron vásárolhatjuk meg. Jól látszik tehát, hogy a piacok között is nagy különbség mutatkozik az árak tekintetében.
Számos jótékony hatással is bír
A legtöbben levesek alapanyagaként használják, pedig sok más ételbe bele lehet csempészni.Fogyasztása pedig kifejezetten ajánlott, mivel a petrezselyemgyökér számtalan hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A legjelentősebbek ezek közül a C-vitamin, folát és cink, de még magnéziumot és egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz. Továbbá, erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez. A benne található elsődleges antioxidánsok közül a mirisztint és az apiolt tekintik a legjelentősebbnek, ezek kiváló gyulladáscsökkentő hatása van. Mindezek mellett C-vitaminban gazdag, ami antioxidánsként működik, és segíthet a betegségek megelőzésében is. De ez még mindig nem minden: a májban található különféle enzimek segítenek eltávolítani azokat a toxinokat, amelyeknek gyógyszerek, élelmiszerek vagy más táplálékok révén kerültek a szervezetünkbe. A petrezselyemgyökér előnyei közé tartozik többek között az is, hogy csökkenti a puffadást, védi a szív egészségét és erősíti az immunrendszert. Bőrápolás tekintetében enyhíti a gyulladásokat, segít a ráncok és a különböző foltok kialakulásának megelőzésében.
Hogyan használhatjuk fel?
A petrezselyemgyökér sokoldalúságát jól alátámasztja, hogy sütve, főzve, párolva, pürésítve, szinte bárhogy elkészíthető, így egyszerűen hozzáadható az étrendünkhöz. Sokan ugyanúgy kezelik, mint a sárgarépát, ezért nagyon népszerű alapanyag a magyar konyhákban. Érdekessége, hogy burgonyával együtt főzve sokkal zamatosabb burgonyapürét készíthetünk, de akár le is darálhatjuk, majd kiszárítva kiváló ízesítő lehet pácokhoz, a fűszerkeverékekhez is. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a petrezselyem nemcsak ételízesítő, hanem nagyszerű gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a level veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetők. A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos.