agrarszektor.hu • 2021. június 29. 13:30
Számos pozitív hatással bír a meggyfogyasztás, és sok más növénnyel ellentétben az idei termés jelentős része nem veszett kárba, így elegendő, jó minőségű meggy juthat a családok asztalára. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lettek volna fennakadások a termesztés során, de még a szélsőséges időjárási körülmények sem tudták tönkre tenni a gazdák munkáját. Ám mindezek ellenére sem eszünk belőle eleget, pedig a lehetőségek adottak. Az azonban tény, hogy évről évre többet kellett érte fizetni és a termésmennyiség is csökken.
Jó minőségű, finom, de az átlagnál kevesebb meggytermésre számítanak a gyümölcstermelők, az elmúlt két évi gyenge termés után az idén a nagyon sikeres virágzás alapján kiváló termést vártak, 80-90 ezer tonnára számítottak, de a terméskötődés végül gyenge lett, a nagymértékű korai gyümölcshullás után csak közepes, 60-70 ezer tonna körüli mennyiség várható. A termesztők azonban azt remélik, hogy a száraz, meleg időjárás jó gyümölcsminőséget eredményez. A cél pedig az, hogy minél többen termelőktől vásároljanak meggyet, ezzel is segítve az ágazatot, valamint megismertessék a fogyasztókat a meggy pozitív élettani hatásaival. A meggy a nyár egyik hűsítő csemegéje, kiváló antioxidáns, természetes vírusölő, ráadásul sokféleképpen felhasználható - éppen ezért, fontos lenne, hogy sokat fogyasszunk belőle.
Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.
Egekbe szöknek az árak
Sajnos már-már hozzászokhattunk ahhoz, hogy az elmúlt évek során drasztikusan emelkedtek az árak, ez pedig különösen igaz a zöldségekre és a gyümölcsökre. A meggy esetében is jól látszik a drágulás: 2010 és 2019 között néhány évet leszámítva viszonylag stagnáltak árak, ám 2 évvel ezelőtt hatalmasat ugrottak, mára már pedig közel két és félszeresére nőtt a piaci átlagár 2010-hez képest.
Nem eszünk belőle eleget, pedig kellene
Az egészség- és a környezettudatosság egyaránt amellett szól, hogy a kosarakba minél több magyar meggy kerüljön. A belföldi gyümölcsfogyasztás átlaga még mindig nem érte el az ajánlott 400 grammos napi mennyiséget, és a fogyasztók nemcsak magukkal tesznek jót, hanem a magyar termelőkkel is, ha friss meggyet vesznek. Hazánkban évente 60-90 ezer tonna meggy terem, ebből 10-15 százalék kerül piacra friss gyümölcsként. A konzervipar részesedése körülbelül 50 százalék, a többit a hűtő- és fagyasztóipar, valamint a sűrítmény- és légyártás használja fel. Az EU meggybefőtt-fogyasztását csaknem 60 százalékban magyar áru fedezi. Azért is ajánlott a meggyfogyasztás, mert rendkívül értékes gyümölcs, különösen gazdag A, B és C vitaminban, rost- és antioxidáns-tartalma magas, ezen felül sok magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat tartalmaz. Segít az álmatlanság, számos emésztőrendszeri, szív- és érendszeri betegség megelőzésében.
Megállíthatatlanul csökken a termés is
Magyarországon szinte kizárólag itt termelt meggyet kapni, máshonnan elhanyagolható mennyiség kerül az áruházakba. A meggy belföldi termőterülete körülbelül 14 ezer hektár, csaknem 3200 termelőnek biztosít megélhetést, termésmennyiségben pedig csak az alma előzi meg. Az elmúlt években viszont jelentősen visszaesett a betakarított termés száma, ami összefüggésben áll a szélsőséges időjárási viszonyokkal és a termesztési nehézségekkel.
A grafikonon is jól látszik, hogy hatalmas visszaesés tapasztalható a betakarított termések éves átlagai között, ez a csökkenő tendencia pedig idén ha nem is folytatódik, de túl nagy növekedést sem lehet majd igazán tapasztalni. Hazánkban közel 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves termés - évjárati hatásoktól függően - alapvetően 60-90 ezer tonna között ingadozik. Ennél tavaly és tavalyelőtt kevesebb termett. A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 15 ezer tonna, ennek 30 százaléka a friss meggy. A szokatlanul késői szezonkezdet mindenképpen az átlagosnál rövidebb meggyszezont sejtet, de bíznak abban, hogy a száraz, meleg időjárás - az előző évektől eltérően - most jó gyümölcsminőséget eredményez, ami "tágabbra nyitja" a piacokat és segíti a hatékony szüretet, valamint a feldolgozást.