Horror árak a magyar piacokon: ennyiért mérik most a szezon slágergyümölcsét

Horror árak a magyar piacokon: ennyiért mérik most a szezon slágergyümölcsét

agrarszektor.hu
Sokan keresik a málnát, hogy aztán szörpöt vagy lekvárt készíthessenek belőle, azonban a kínálat messze elmarad a kereslettől. Ennek pedig több oka is van, de a legfőbb probléma nem más, mint a túlságosan megváltozott klimatikus viszonyok - amik sajnos nem úgy tűnnek, hogy bármennyit is javulnának. Ha viszont nincsenek a kertben saját bokraink, akkor is tudunk magunknak szedni egy kis befőzni való gyümölcsöt, ami nemcsak jó móka, de a pénztárcánknak is kíméletesebb.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sajnos Magyarország mára már nem mondható málna-nagyhatalomnak, a rendszerváltás óta folyamatosan csökken a málna termőterülete, az évek óta stagnáló termésmennyiség pedig nem elegendő a hazai fogyasztói igények kielégítésére. Nem csoda hát, hogy emiatt rendszeresen érkezik import Spanyolországból, Olaszországból, sőt Dél-Amerikából is - írja a HelloVidék. Hazánkban jelenleg már csak 160-170 hektáron termesztik ezt a bogyós gyümölcsöt, a termésmennyiség évek óta 800-1000 tonna között stagnál, és idén is hasonló volumenre lehet számítani. Egyébként több fajtát is termesztenek, a régebbi ültetvényeken még találkozhatunk a fertődi nemesítésű fajtákkal, de a brit nemesítői vonal fajtái is előfordulnak, a modern, fólia alatti ültetvényeken pedig a modern termesztés-technológiának megfelelő fajtákat telepítenek a termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint minden kertészeti termék, így a málna esetében is az látszik, hogy folyamatosan nő a fogyasztói ára. Ráadásul a betakarítása nagyon kézimunkaerő-igényes, a megfelelő számú, minőségű munkaerő biztosítása pedig évről-évre nehezebb és egyre nagyobb költséget jelent a termelőknek. Magyarországon körülbelül 1250 hektár ribiszke és mindössze nagyjából 80 hektár szederültetvény található. Az elmúlt években ezeknek a bogyósoknak is jelentősen csökkentek a területe: a drasztikus visszaesés egyik oka, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben hazánkban olyannyira megváltoztak a klimatikus viszonyok, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, a szeder és a fekete ribiszke termesztésének sem.

Mennyi az annyi? 

Július elején messze a legdrágább gyümölcsnek számított, akkor mondhatni, tényleg aranyárban mérték a málnát: a hazai kilója a Nagybani Piacon 1800 Ft- 2800 Ft között mozgott. Most, a szezon közepén ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk a friss magyar málnához, a hét elején már csökkent az ára, most a Nagybanin 1200- 1800 forintért kínálják. Más magyar bogyósok árai az alábbiak: a ribizli 900-1000 Ft/kg, az import egres 1300-1400 Ft/kg, a szeder kilója pedig 3300-3800 Ft.

Bár a málna nem akkora biznisz, mint az eper, de a Szedd magad akciókban az áfonyán túl még ezt a bogyós gyümölcsöt árusítják a legtöbb helyen. Sárvár környékén, Rábapatyon többféle bogyóst termelnek eladásra: egrest, ribizlit, málnát és eper is. Nem tévedés, a folyton termő eper ugyanis már újra virágzik, pár hét múlva kezdődik a második szezon. A rábapatyi gazdaság 2200 négyzetméteres, vegyszermentesen dolgoznak, málnából és eperből van náluk a legtöbb. Málnából hamarosan nyit a Szedd magad is, amikor beindul a folyton termő - ez körülbelül még egy hét. A folyton termő málnát előreláthatólag 2-3 hétig lehet majd Szedd magadban szedni, de a fagyokig terem egyfolytában. Idén Vas megyében a málnatermés - ahhoz képest, hogy tavasszal nagy volt a szárazság, aztán jöttek a hidegek -, egészen ígéretes. Akkor jöttek a jó idők, majd a csapadék is, amikor meg kellett indulni. A többi bogyós gyümölccsel is elégedettek, Rábapatyon nem fagytak el. Talán a fekete ribizli a kivétel, abból idén kevesebb termett. A bogyós gyümölcsök árai összességében 10-15 százalékkal drágábbak, mint tavaly.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?