Tárolási kisokos nemcsak kezdőknek: így maradhat sokáig friss a zöldség, gyümölcs

Tárolási kisokos nemcsak kezdőknek: így maradhat sokáig friss a zöldség, gyümölcs

Tóth Enikő
Hamarosan véget ér a nyár, így a gyümölcsök-zöldségek szezonja is lemegy. Szerencsére kertjeink termését nem csak rövid ideig élvezhetjük, hiszen betárolásukkal, tartósításukkal hosszú ideig újra élvezhetjük zamatukat és finom ízeiket. Télen kiemelkedő vitaminforrásnak számítanak, és amellett hogy a családunkat elláthatjuk a sok jóval, még akár ételeink mellé köretként is remekül szolgálnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fontos, hogy olyan gyümölcsöt és zöldséget raktározzunk, ami bírja a hosszú idejű tárolást, így lényeges szempont a megfelelő fajta kiválasztása. Például az alma esetében érdemes minél késeibb érésű és hosszan tárolható fajtát telepítenünk és választanunk, hiszen a beérés után akár fél év múlva is fogyaszthatók.

Gyümölcsök betárolása

Az ideális tárolóhelység mindig fagymentes, így az mindegy hogy kamra vagy pince, a lényege hogy magas páratartalommal rendelkezzen és jól szellőző legyen. Fontos, hogy a tárolás előtt ellenőrizzük a raktározni kívánt terméseket, hiszen ha beteg, sérült vagy fertőzött akkor nem kerülhet bele a többi egészséges termés közé. Az ép és egészséges gyümölcsök-zöldségek viszont épek is maradnak a helyes tartási körülmények alatt. Alma esetében, érdemes kevéssel a beérés előtt leszedni a gyümölcsöt, de körte esetében akár zöld állapotban is le lehet szedni. A hosszú tárolás alatt sem szabad megfeledkezni a gyümölcsök ellenőrzéséről, hiszen ha befertőződik egy termés akkor akár az egész rekesz megfertőződhet. Biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet, ami az optimális 1-8 Celsius fok közé esik, kiegészülve 80-85 %-os páratartalommal. Az ablakok és az ajtók jól szigetelők legyenek. Fogyasztás előtt ha bevittük a meleg helységbe, érdemes mihamarabb elfogyasztani a gyümölcsöt.

Zöldségek betárolása

Betakarítás után a zöldségféléket hosszabb- rövidebb ideig lehet tárolni. A cél mindig megőrizni a termény frissességét a szedéstől a fogyasztásig, felhasználásig. A terményt tényleges felhasználásáig a konyhában, a kamrában vagy raktárban, illetve a hűtőszekrényben vagy a hűtőtárolóban tarthatjuk. A legrövidebb tárolási idő is 2-3 nap, de tárolás folyamán a termés minősége sajnos mindenképpen romlik. Megfelelő tárolási körülményekkel ezt a minőségromlást késleltetjük.

A szedést megelőző két hétben ne öntözzünk. A magas víztartalmú terményeknél a rothadás veszélye csökkenthető, ha a betakarítást viszonylag száraz időszakban végezzük. Ilyenkor ugyanis a növényi részek víztartalma is kevesebb. Zöldségek betárolását általában gyökérzöldségekkel szoktuk végezni, viszont ezeknél is fontos a szüret megfelelő időtartama. Általában az októberi szüret alkalma arra, hogy hosszú idei tároljuk őket. Itt is figyelni kell a sérült termések kiválogatására, hiszen a felszedés közben is nagyon könnyen megsérülhetnek a zöldségek felületei. Betárolás előtt nem szabad belevágni, de lemosni sem, érdemes óvatosan áttisztítani és eredeti állapotában elhelyezni a vermünkbe. A vermelés során a nedves homokban tárolt zöldségek réteges formában helyezkednek el, vagyis egy réteg nedves homok, egy réteg gyökérzöldség, és így tovább.

A zöldségfajok tárolhatósága eléggé eltérő. Hosszabb tárolásra alkalmasak a hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék. Utóérő zöldségek a paprika, a paradicsom, a tojásgyümölcs és a sárgadinnye, amelyek tartós, többhetes tárolásra alkalmasak. A zöldségeket, almát faládákban lehet tárolni, emellett a közéjük tett újságpapír is véd, és felissza a nedvességet. A burgonyaféléket ömlesztve tároljuk.

Mit ne tegyünk tárolás során:

  • Ha a burgonyát a tárolás folyamán fény éri, a héja megzöldül, íze keserű lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik.
  • Almát és burgonyát nem szabad együtt tárolni. Az alma érése során termelődő etilén a burgonyát csírására serkenti.
  • Ne tároljunk ömlesztve, kivéve a burgonyát. Ne tároljunk együtt zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcsökből a levegőbe kerülő érési hormon, az etilén, ugyanis a zöldségeket növekedésre, csírázásra serkenti.
  • 13 °C fölött a gyökérzöldség fásodni kezd, száraz levegőn pedig összetöpped.
  • A paprikán 8 °C alatt már rothadás jelei mutatkoznak

Ha valaki az általános betároláson felül a feldolgozásba is szeretne belevágni, akkor számtalan tartósítási módszer áll rendelkezésünkre. A tartósítás egyik legegyszerűbb módja, a fagyasztás! Nem kell mást tenni, mint megmosni, kimagozni, egy zacskóba vagy pohárkába halmozni a gyümölcsöt és felcímkézni névvel és dátummal. Ha a bezacskózás előtt cukros vagy sós vízbe mártjuk a gyümölcsöt, jobban megőrzi a színét. Az egyik legnépszerűbb feldolgozási forma a lekvárkészítés, amit sokaknak be sem kell mutatni. A hűtőládák előtti időkben ez volt az egyetlen módja, hogy nyári ízeket csempésszünk a hideg napokba. A cseresznye, barack, szilva és eper csak néhány a legkedveltebb típusok közül, de ma már akár zöldséglekvár receptekkel is találkozhatunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?