Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A laboratóriumban előállított húsok világa az egyszerű karajoid fehérjekupacoktól és csirkemellektől a lazacfiléig rohamléptekkel bővül és fejlődik az elmúlt évtizedben - írja az Index. A fellendülő kutatási területbe az Oszakai Egyetem munkatársai is beszálltak és a Nature Communicationsben publikált dolgozatuk szerint csúcstechnológiás biológiai három dimenziós nyomtatójukkal a világhírű wagyu marhához hasonló textúrájú mesterséges húst állítottak elő.
Az oszakai kutatók a wagyu marhákból származó őssejtekből állítottak elő izom és zsírszöveteket és ereket. Az inkubátorban tenyésztett szövetekből pedig egy különleges 3D nyomtató segítségével építettek a wagyu márványozottságával bíró húst.
- mondja a tanulmány szerzője, Micsija Macuszaki.
Mint ismert, a wagyu egy Japánban előállított prémium kategóriájú marhahús, aminek több mint százezer forint kilója. Ha ezt a szarvasmarha tartás költségei és környezetterhelése nélkül laboratóriumi körülmények között tudnák gyártani, az olyan, mintha a bölcsek kövét találták volna meg - ráadásul a DNS-vizsgálat sem mutatná ki, hogy a hús nem élő wagyu marhából származik. Ez utóbbi komoly fordulatot jelenthet a japán gazdálkodók számára, mivel a wagyu marhák (vagy wagyu spermium és peték) kivitelét az ötvenes évek óta tiltja a törvény, de mostantól a megfelelő őssejtek vagy génszekvencia birtokában technikailag a világ bármely pontján nagyon rövid idő alatt előállíthatóvá válhat.