agrarszektor.hu • 2021. október 2. 15:30
Az Európai Bizottság közzétette az EU-27 legfontosabb mezőgazdasági piacainak ‒ így a juh- és kecskehús piacainak ‒ 2016-2020. közötti mérlegeire vonatkozó adatokat, valamint az idei évre vonatkozó legfrissebb előrejelzését. A mérlegeket az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának gazdasági elemzői állították össze, mely analízisek a piaci információk tekintetében a 2021. március 15-ig rendelkezésre álló adatokon, a kereskedelem tekintetében pedig a 2020-as záró adatokon alapulnak.
Az EU-27 bruttó hústermelése az előrejelzés szerint várhatóan az idei évben 44 964 ezer tonna (hasított test egyenérték) lesz, mely 0.4%-kal haladja meg a 2020 évi értéket. Az élő állat import mértéke előreláthatólag 10 000 tonna körül alakul, mely 1 000 tonnás csökkenést jelenthet az előző évhez képest. Ezzel ellentétben az élő állat export elérheti a 326 ezer tonnát, mely 5 ezer tonnás emelkedést eredményezhet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán. A nettó termelés értéke várhatóan 44 648 ezer tonna lesz, mely 177 ezer tonnával, 0.4%-kal haladhatja meg a 2020 évi értéket.
Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!
December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.A közösség hús importja 14 ezer tonnás növekedéssel, 1 341 ezer tonna érték körül alakulhat az idei évben, mely 1.1%-os növekedést jelenthet. A hús export tekintetében szintén emelkedés várható, annak értéke 8 047 ezer tonnára nőhet, mely 1.7%-os (133 ezer tonna) emelkedést eredményezhet. A belső felhasználás 57 ezer tonnás emelkedéssel elérheti a 37 942 ezer tonnát, amely 0.2%-os növekedést hozhat a 2020 évi értékhez viszonyítva. Az egy főre eső húsfogyasztás tekintetében jelentős változás az idei évben sem várható, az továbbra is 67.7 kg/fő érték körül alakulhat. Az EU-27 önellátottsági szintje azonban 119%-ra emelkedhet a 2020 évi 118%-ról. Az egy főre jutó fogyasztás kiskereskedelmi súlyban van. A hasított test tömeggé alakítására alkalmazott együtthatók: 0,7 a marha- és borjúhús, 0,78 a sertéshús, 0,88 a baromfihús, valamint a juh- és kecskehús esetében. Az EU-27 bruttó juh- és kecskehús termelése az előrejelzés szerint várhatóan az idei évben 661 ezer tonna (hasított test egyenérték) lesz, mely 0.1%-kal (1 000 tonnával) haladja meg a 2020 évi értéket.
Az élő állat import mértéke előreláthatólag 3000 tonna lesz, mely 1 000 tonnás csökkenést jelent az előző évhez képest. Ezzel ellentétben az élő állat export ismételten 60 ezer tonna körül alakul, mely nem jelent változás a korábbi évhez képest. A nettó termelés értéke várhatóan ismételten 604 ezer tonna lesz, azonban a gazdaságban végzett vágások 15%-kal (-20.9 ezer tonna) alacsonyabb értéket érhetnek el, mint 2020 évben. A közösség juh- és kecskehús importja 13 ezer tonnás csökkenéssel, 139 ezer tonna érték körül alakulhat az idei évben, mely 8%-os csökkenést jelenthet. A hús export tekintetében szintén csökkenés várható, annak értéke 55 ezer tonnára mérséklődhet, mely 5%-os (-3 ezer tonna) csökkenést jelenthet. A belső felhasználás 9 ezer tonnás csökkenéssel, 688 ezer tonna körül alakulhat, amely 1.2%-os mérséklődést hozhat a 2020 évi értékhez viszonyítva. Az egy főre eső juh- és kecskehús fogyasztás tekintetében jelentős változás az idei évben szintén nem várható, az továbbra is 1.4 kg/fő érték körül alakulhat és a teljes húsfogyasztásból 1.8%-ot tehet ki. Az EU-27 juh- és kecskehús önellátottsági szintje azonban 96%-ra emelkedhet a 2020 évi 95%-ról.