Nagyot robbantott a hartai családi gazdaság: merész ötlettel törtek be a piacra

Nagyot robbantott a hartai családi gazdaság: merész ötlettel törtek be a piacra

agrarszektor.hu
Kövesdi Gábor, a MyFarm Harta alapítója, valamint ötletgazdája és családja már közel 30 éve gondozza a háztáji kertet a vetéstől az “aratásig", szenvedélyük a minőségi zöldség és gyümölcs termesztése. Úgy gondolják, hogy céljaik eléréséhez, tehát ahhoz, hogy minőségi mezőgazdasági termékek jussanak a családok asztalára, a gazdák sokéves tapasztalata és a fiatalok modern szemlélete segítheti hozzá. A MyFarm Harta weboldalán keresztül ki lehet választani a közelben élő gazdát, akinél "kertbérlők" lehetnek a vásárlók, majd online tudják követni, ahogyan a gazda és maga a természet dolgozik a kerten. Végezetül pedig saját otthonukban vehetik át a friss, 100%-ig vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket. A Portfolio Csoport a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket idén is a Portfolio Agrárdíjakkal jutalmazta. 2021-ben az Év agrárinnovációja díjat a MyFarm Harta nyerte el, amelyet a vállalat alapítója és ötletgazdája, Kövesdi Gábor vett át.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kövesdi Gábor, a MyFarm Harta alapítója elárulta, hogy a megtermelt zöldségeket, illetve gyümölcsöket a szezonban minden héten, minden hónapban kiszállítják az előfizetőknek. Szezon előtt elő kell fizetni a kertre, és gyakorlatilag földet bérelnek a vásárlók, ami egy heti kosár esetén 8 négyzetmétert jelent. Földarányosan pedig minden héten megkapják az adott területen megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket, amit a család valamelyik tagja visz házhoz az előfizetőknek - a szezon május és november között tart többnyire, időjárástól függően.

Fontos még, hogy teljesen vegyszermentes az egész kert, illetve minden terménynek legalább a 10%-át rászorulóknak visszük. Tehát ezt kapod így csomagba, hogy automatikusan jótékonykodsz is  

- árulta el Kövesdi Gábor. 

Hozzátette, hogy már gyerekkora óta látja, hogy hiába termelnek nagyon jó minőségű árut a gazdák - például zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, füstölt árut stb. -, nehezen tudják eladni. Ha pedig nem tudják eladni vagy épp rossz áron adják tovább, veszteséges a gazdálkodás. Első évben közel 100 előfizetővel és 500-600 négyzetméteres kerttel indultak, de már akkor érezték, hogy sokkal nagyobb a kereslet, mint amit jó szívvel, jó minőséggel ki tudnak szolgálni, ezért a másik évben már dupla akkora lett a kertjük. Azóta pedig már van egy "boldog" tyúkfarmjuk, ahol a "boldog" tyúkok "boldog" tojást tojnak. Utána a hartai kolbászt és más termelők füstölt áruit is be tudták tenni a kosarakba. Idén viszont még nagyobbat léptek, megnyitották a lehetőséget más gazdálkodók számára is, amire közel 200-an jelentkeztek, végül 5 kertet vontak be a termelésükbe. Így az ország harmadát már le tudják fedni, de megállni továbbra sem szeretnének, sőt, még több kertet és terméket szeretnének a jövőben.

Nagyon fontos a személyes motiváció, hogy a személyes életünket is jobbá tegyük. Nem véletlenül van benne az elejétől kezdve a kötelező 10% jótékonyság is. Szeretnénk társadalmilag is nyomot hagyni és jó dolgot tenni mind a környezetünkért, mind a rászorulóknak segítve. Szeretnénk azt, hogy amit csinálunk, annak legyen hatása.

A Portfolio Csoport a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket idén is a Portfolio Agrárdíjakkal jutalmazta. 2021-ben Az év agrárinnovációja díjat a MyFarm Harta nyerte el, amelyet a vállalat alapítója és ötletgazdája, Kövesdi Gábor vett át. A többi díjazottról itt találhatóak bővebb információk:

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?