Az ukránok nem viccelnek: durva, ami az ország almatermésével történt

Az ukránok nem viccelnek: durva, ami az ország almatermésével történt

agrarszektor.hu
2021 szeptemberében az ukrán almaexport 2,3-szorosára bővült az egy évvel korábbihoz képest, ami rekordközeli eredménynek számít. Ugyanakkor az almaexport kiszállítási üteme rekordnak tekinthető, köszönhetően annak, hogy Ukrajnában több mint kéthetes késéssel kezdődött meg a Gala betakarítása, így az ukránok 2021 szeptemberében másfél-két hét alatt majdnem annyi almát exportáltak, mint 2018-ban az egész hónap során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az EastFruit elemzői szerint az ukrán almaexport 2021 szeptemberében 2,3-szorosára bővült a 2020 szeptemberi adatokhoz képest - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.. Ez csak azért nem új rekord, mert három éve, 2018 szeptemberében, amikor az árak rekord alacsonyra estek, és az ukrajnai almatermés is csúcsot döntött, a kivitel valamivel magasabb volt mint az idén. A 2021. szeptemberi almaexport kiszállítási üteme azonban rekordnak tekinthető, tekintettel arra, hogy Ukrajnában több mint kéthetes késéssel kezdődött meg a Gala, az első exportfajta betakarítása. Ez azt jelenti, hogy az ukránok 2021 szeptemberében másfél-két hét alatt majdnem annyi almát exportáltak, mint 2018-ban az egész hónap során. Ugyanakkor az idei exportpartnerek száma valamivel kisebb volt, mint három éve - az ukrán almát idén 12 országba juttatták el, míg 2018-ban még 15 országba szállítottak.

A partnerek számának csökkenése az almaszüret késői megkezdésével magyarázható. Tény, hogy a távoli országokba szánt almát, ahová tengeri konténerekben szállítják a termékeket, a betakarítás után kondicionált hőmérsékletre kell hűteni, és etiléngátlóval kell kezelni. Az almákat csak ezt követően válogatják és csomagolják a szállításhoz, így több napba telik, mire az almát felkészítik arra, hogy kibírja Közel-Kelet, Ázsia vagy Afrika országaiba történő szállítást. Egy másik tényező a szállítókonténerek fizikai rendelkezésre állása és költsége, amivel idén óriási problémák vannak világszerte. Ezért nagyon sokatmondó az a tény, hogy az ukrán exportőröknek szeptemberben több mint 350 tonna almát sikerült konténerekben Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika távoli országaiba szállítaniuk. Az ukrán almaexport jövedelmezősége átlagosan másfél-kétszerese a hazai piacon történő értékesítéshez képest - az Ukrán Kertészeti Szövetség exportplatformjának becslései szerint, ezért az elkövetkező hónapokban a kivitel további dinamikus növekedésére és földrajzi terjeszkedésére számítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06