Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke, Sebesta Péter elmondta, hogy a konzerv- és hűtőipar, amely a teljes élelmiszer-feldolgozó ipar körülbelül 8%-át képviseli értékben (200 milliárd forintot meghaladó árbevétellel), rendkívül nehéz évet zárt 2021-ben, ugyanis sok előre nem tervezhető, váratlan hatás érte az ágazatot - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Amint fogalmazott, egyrészt javában működött a "COVID-hatás", ami az exportpiacokon több hónapig, néhány kulcspiacon, mint az Egyesült Királyság, akár fél évig is tartó lezárásokat okoztak. Ez pedig sok esetben a meglévő, érvényes szerződéses mennyiségek ki nem szállítását jelentette, érthető módon elsősorban a HoReCa-partnerek esetében, és főleg a hűtőágazatot érintette, másrészt pedig már évek óta apad a vetésterülete az egyik kulcsterméknek, a zöldborsónak, és ez egyre nagyobb gondot jelentett a kapacitás megfelelő mértékű kihasználása tekintetében.
- ismertette Sebesta Péter.
A szakember azzal folytatta a felsorolás, hogy tavaly az esztendőre jellemző volt, de különösen az év közepétől vált problémává, hogy a gyártás minden költségeleme váratlanul és jelentősen megnövekedett. Váratlanul, mert semmilyen gazdasági jelenség, világpiaci folyamat nem sugallta előre ezeknek a költségeknek ezt a látványos emelkedését. Az ágazat termékeinek szinte minden költségeleme jelentősen emelkedett az elmúlt 12-18 hónapban, így például a gáz ára körülbelül 3-5-szörösére, az elektromos áram több mint 2-szeresére, kartonanyagok, dobozok, több mint kétszeresére, a konzervdoboz alapanyaga többszörösére, a fóliaköltségek nagyjából 50%-kal, a raklapok pedig kétszeresére drágultak. Sebesta Péter úgy összegezte, hogy nagyon nehéz éve volt az ágazatnak, és az eredményes működést - már akinek sikerült - az tette lehetővé, hogy ezek a költségváltozások elsősorban a második félévben eszkalálódtak olyan mértékűvé, hogy az már a meglévő szerződések eredményes teljesítését kérdőjelezte meg.
A szakember szerint a 2022-as évben az ágazatnak a túlélésért kell küzdenie, ugyanis az imént felsorolt, rendkívül jelentős költségváltozások mellé január 1-jével érkezett egy újabb drágulás: a 20%-os minimálbér-emelés, ami a konzerv- és hűtőiparban hasonló mértékű, de legalább 10-15%-ot meghaladó bérfejlesztést generál. Sebesta Péter kiemelte, hogy van egy már évek óta zajló, és az ágazatot rendkívül hátrányosan érintő agrárágazati trend, a takarmánykukorica erős kereslete és magas ára, ami miatt a termelők jelentős áremelést akarnak elérni az ágazat két kulcstermékénél: a zöldborsónál és a csemegekukoricánál. A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke szerint a feldolgozóipari tagoknak a legnehezebb feladat most az eredményes működés esélyének fenntartása, hiszen gyakorlatilag nincs olyan eleme a különböző költségeknek, amelyek ne két számjegyű, néhány esetben pedig három számjegyű emelkedést mutattak volna az elmúlt 12-18 hónapban.
A következő évek kihívásait illetően Sebesta Péter elmondta, hogy a legfontosabb egy hosszabb távú stratégia feladat megvalósítása lenne: megértetni és elfogadtatni a termékpálya szereplőivel, hogy mindenki hosszú távú érdeke elsősorban olyan kultúrákat termelni a magyar földeken, amelyek jelentős hozzáadott érték teremtése mellett kerülnek feldolgozásra, nem pedig egyszerű alapanyagként a piacra.
- mondta Sebesta Péter.
A szakember szerint a gazdaság jövője és a GDP hosszú távon is biztosítható növekedése szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a termőföldekről az egy hektárról lehozott termék árbevétele egy egység, és így kerül betakarítás után a piacra, vagy ha az feldolgozásra kerül, és a tényleges árbevétel, amit generál - amellett, hogy eltart egy feldolgozóágazatot - három-négyszerese az alapterméknek. Sebesta Péter szerint a rövid távú kihívás pedig abban áll, hogy ezt a költségnövekedést miként tudják elfogadtatni a piaci szereplőkkel, hiszen ez nagyon jelentős mértékű áremelést kívánna meg az eredményes működés fenntartása érdekében.
A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke jelezte, nagyon fontos lenne azt tudni, hogy a versenytársak, a más piacokra termelő konkurens cégek milyen mértékű költségnövekedést szenvedtek el az elmúlt időszakban. Ha a magyarokénál kisebb mértékben voltak költségnövekedések náluk, akkor (legalább) átmeneti segítség, állami beavatkozás nélkül a hazai konzerv- és hűtőiparnak nincs esélye a piacai megtartására, ha közben eredményes működést is szeretne elérni. Sebesta Péter szerint a magyar termékek, amelyek ellenőrzött módon feldolgozott, és jellemzően hozzáadott anyagok nélkül készült korszerű és természetes zöldség-gyümölcs termékek, tökéletesen beleillenek a mai fogyasztói trendekbe, ami az egészséges életmódról, a korszerű táplálkozásról, a fenntartható termelésről, a relatív alacsony karbon-lábnyomról szól, ezért hosszú távon azt reméli, hogy az ágazat szép jövő előtt áll. Csak a 2022-es évet kell túlélni előbb.