Súlyos élelmiszerválság jöhet Európában: sorra állnak le a műtrágyagyártók

Súlyos élelmiszerválság jöhet Európában: sorra állnak le a műtrágyagyártók

agrarszektor.hu
Az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar gazdaságban. A földgázárak több mint megduplázódtak és az energiaellátás biztonságának kockázata is felmerült, a Nitrogénművek Zrt. az ammónia termelését átmenetileg leállítja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A cég honlapján szerdán megjelent közlemény szerint emellett "a mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásoló kormányzati döntések" - például a gabona export korlátozása - is tovább növelik működési kockázataikat. Azt is közölték: a Nitrogénművek folyamatosan monitorozza a helyzetet, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy újraindíthassa termelését, és csökkentse a régió műtrágyaimport-függőségét, de a magas energiaigényű ammóniatermelés leállítása jelen piaci környezetben elkerülhetetlen volt - írja a Népszava

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Tovább emelkedhetnek az árak? 

Nem meglepő módon minden kifejezetten rossz hír a mezőgazdasági termelőknek, és nem csak Magyarországon: ugyanis, a Nitrogénművek a közép-európai régió egyik vezető, nitrogénalapú műtrágyagyártója és mezőgazdasági alapanyag forgalmazója, több, mint 15 országban van jelen. Az ammónia pedig a nitrogénalapú műtrágya egyik fontos összetevője. A műtrágyák már így jelentősen drágultak, nem voltak ritkák a háromszoros árak sem - mindez szintén köszönhető a földgáz árának drasztikus emelkedése miatt. A műtrágyagyártók ezért sorra csökkentették, állították le termelésüket, komoly ellátási problémákat okozva ezzel a mezőgazdaságnak. Erre ráadásként "betoppant" a képbe az orosz-ukrán háború is, ami szintén csak súlyosbította a helyzetet, hiszen mindkét ország jelentős szereplőnek számít a műtrágyagyártásban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Újabb csapás az élelmiszerekre is

A kialakult helyzet jelentősen növelheti a költségeket, illetve alacsonyabb terméshozamokat jelent a gazdálkodók számára, a termények és ezzel az élelmiszerek így tovább drágulnak majd.

Svein Tore Holsether, a világ második legnagyobb műtrágyagyártó cége, a Yara International vezetője a napokban arról beszélt a BBC-nek, hogy műtrágyák nélkül a terméshozam a felére csökkenne. Számára ezért nem az a kérdés, lesz-e globális élelmiszerválság, hanem az, hogy mekkora lesz. A Reuters szerint a cég ezután szerdán - szintén a drasztikus gázáremelkedésre hivatkozva - bejelentette: csökkenti ammónia- és karbamidtermelését Olaszországban és Franciaországban. A Yara európai ammónia- és karbamidgyártása a hét végére várhatóan a kapacitás mintegy 45 százalékán fog működni  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?