Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Bár hazánkban már 120 éve termesztenek gombát, az elmúlt 20-25 alatt indult igazán növekedésnek a termesztése, de az utóbbi 5-8 évben figyelhető meg kétszámjegyű fogyasztásnövekedés. Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Kft. alapítója és tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy minden előítélet és ellenségeskedés ellenére van igény a gombára, olyannyira, hogy kifizetődő lehet vele foglalkozni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a gombatermesztés különös szaktudást igényel, azon túlmenően pedig szakszerűen megépített termesztőberendezésekre van szükség ahhoz, hogy egész évben biztonságosan tudjanak gombát termeszteni. Minden fajnak megvannak az egyedi termesztési eljárásai, de annak köszönhetően, hogy a gombát a külső tényezőktől függetlenül tudják termeszteni egész évben, folyamatosan rendelkezésünkre áll ez a szuperélelmiszer.
A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten
Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!Kihívás kihívás hátán
A szakember szerint elmondható, hogy a gombatermesztés, akárcsak az egész zöldség-gyümölcs ágazat, keresleti oldalon nagyon pozitív lehetőségeket rejt magában. Az egészséges életmódra való törekvés során egyre lényegesebb, hogy jó minőségű, egészséges ételeket fogyasszunk. A friss gomba fogyasztása az elmúlt évek során folyamatosan növekszik, melyet az egyre elterjedő vegán és vegetáriáus étkezés, a csökkenő húsfogyasztás is pozitívan befolyásol.
- fogalmazott Mutsy Árpád.
Ha mindez nem lenne elég, a dráguló élelmiszerárak egyetlen terméket sem kímélnek, a gombatermesztés önköltsége is drasztikus emelkedésnek indult. Elsősorban az energiaárak elszabadulása, a növekvő munkaerőköltségek, és az alapanyagárak emelkedése magyarázzák a növekedést. Ám még így sem annyira drasztikus a helyzet, mint más élelmiszer esetében, hiszen az a tapasztalat, hogy a nagy konkurencia miatt a gombaértékesítési árak messze nem növekedtek olyan mértékben, mint az a többi élelmiszernél megfigyelhető.
Hiába minden előítélet, odavagyunk ezekért a gombákért
Mintegy 120 éve termesztik itthon ezt az alapanyagot, és a kezdetektől fogva a csiperkegomba a legnagyobb favorit. Mint megtudtuk, a csiperkegomba esetében nem csak a klasszikus fehér kalapú, hanem a sokak által még ízletesebbnek ítélt barna kalapú csiperke fogyasztása elterjedt. Emellett Magyarországon a laskagomba is komoly hagyományoknak örvend, immár 50-60 éve folyik itthon a termesztése. Elsősorban az elmúlt 20-25 alatt indult növekedésnek a termesztése, de az utóbbi 5-8 évben figyelhető meg kétszámjegyű fogyasztásnövekedés.
Jót tesz az egészségünknek is
A Bio-Fungi Kft. alapítója kifejtette, hogy a gomba különösen egészséges táplálék, mert tartalmazza az összes fő esszenciális aminosavat, azaz kitűnő fehérje forrás, teljesen koleszterinmentes és elhanyagolható energiatartalommal bír. Ezeken túlmenően a termesztett gomba kitűnő D-vitamin, szelén- és foszforforrás, magas az élelmi rost tartalmuk, és umamiban, az ötödik alapízben gazdag. Ami pedig még jobb hír (főleg manapság), hogy a termesztett gombák a vegán, vegetáriánus, és egyéb speciális étrendekbe egyaránt jól beilleszthetőek.
Ebbe megéri belevágni
Bár lehet, hogy nem a gomba lenne az első dolog, amit termeszteni szeretnénk, pedig, mint Mutsy Árpád fogalmazott, egyre jobban megéri, mert jelenleg a fogyasztásnövekedés sokkal intenzívebb, mint amit a termesztés követni tud. Ezen kívül, a helyben termesztett élelmiszerek ázsiója kimagaslóan fontos. A helyi termelés, a helyi fogyasztás még rejt magában kiaknázatlan lehetőségeket, továbbá bővülnek exportpiacaink is. Mindezek mellett megjelentek a komolyabb beruházásokat segítő projektek is:
Ezekért kapkodnak külföldön az emberek
Mint említettük, Magyarországon leginkább a fehér és barna kalapú csiperke, illetve a laskagomba termesztése terjedt el, de ezeket exportálják is. A termesztett gombafajok bővülésének köszönhetően a shiitake, az ördögszekér laskagomba és a déli tőkegomba termesztése és exportja is elindult az elmúlt 1-2 évben. Behozatalra a leginkább fogyasztott csiperkegomba kerül. A szakember azonban még egy nagyon fontos dolgot kiemelt: a gombatermesztő közeg, a gombakomposzt jelentős exportját.
Kezdenek eltűnni a felhők a gombák fölül
- vélekedett Mutsy Árpád.
Hozzátette, hogy a fogyasztás népszerűsítésének két alappillére a gombafogyasztás egészségre gyakorolt hatása és a gombafogyasztásból eredő kulináris élvezetek. Az EU-s átlagot nézve viszont komoly lemaradásunk van, hiszen, míg hazánkban évi 1,5-1,6 kg gombát eszünk, addig ez nyugatabbra tőlünk évi 4-5 kg-ot tesz ki.