agrarszektor.hu • 2022. május 12. 16:00
Egyre inkább úgy tűnik, hogy bekövetkezhet az, amit már néhány hónapja rebesgetnek: egyes élelmiszer-alapanyagokból akkora hiány léphet fel, hogy a gyártók kénytelenek lesznek változtatni a receptúráikon. A Nébih oldalán már olvasható is az 'Élelmiszer-összetevő helyettesítőben', hogy a Szegedi Paprika Zrt. több termékét is bejegyeztette, nevezetesen az összetevők közül minden esetben sertészsírra cserélnék a napraforgóolajat.
A változtatás egyelőre 21 terméket érint a vállalatnál, olyan ételeket mint a konzerves babfőzelék lecsókolbásszal, töltött káposzta, húsgombóc paradicsom mártásban vagy éppen a lencsefőzelék kolbásszal. Ezekben az élelmiszerekben tehát a vállalat saját közlése szerint a jelenlegi Ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsék - írja a Pénzcentrum. Ez azonban valószínűleg nem csak ezt az egyetlen vállalatot fogja érinteni, az idő előrehaladtával és a háború elhúzódásával tömegesen jelenhetnek meg olyan gyártók, akik kényszerűségből kénytelenek lesznek ideiglenesen vagy akár tartósan változtatniuk a receptjeiken, és a napraforgóolaj helyett valami mást használni.
A napraforgóolaj kiváltásáról például Magyarországon is folynak az egyeztetések már. Az látszik, hogy akár tömegesen is várható a receptúrák megváltozása, de persze ez a változás nem egy-két nap alatt fog végbemenni, hiszen a megszokott minőséget tartani kell. Mindezen kívül a hatóságnak is el kell számolni azzal, hogy pontosan milyen összetevőkből készülnek az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek.