Kész, vége? Teljesen eltűnhet a ketchup a boltokból?

agrarszektor.hu2022. június 7. 14:46

Úgy tűnik, hogy újabb népszerű és kedvelt élelmiszer válhat a klímaváltozás martalékává, ugyanis egy új tanulmány szerint a paradicsomtermés is a felére csökkenthet. A dániai Aarhus Egyetem kutatócsoportja öt jövőbeli klímaváltozási forgatókönyvet vázolt fel, a vizsgálat szerint 2050-re körülbelül hat százalékos visszaesés várható a paradicsomtermesztésben.

2050 és 2100 között pedig éles különbségek vannak az alkalmazott klímamodelltől függően, de a legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermés az eddigi felére csökkenhet. A ketchupot ipari paradicsomból készítik, amelyet túlnyomórészt Kaliforniában, Olaszországban és Kínában termesztenek. Ezek mind olyan területek, amelyeket különösen veszélyeztet a klímaváltozás - írja az Infostart. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
paradicsom, klímaváltozás, éghajlatváltozás, paradicsomtermesztés, élelmiszertermelés, probléma, paradicsomfajta, paradicsomtermelés, paradicsomtermesztő, klímavészhelyzet, élelmiszerellátás, klímaválság, kutatócsoport,