Kőkemény drágulás a hazai boltokban: ezek a tejtermékek lassan luxusnak számítanak

Kőkemény drágulás a hazai boltokban: ezek a tejtermékek lassan luxusnak számítanak

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy a nyers tej ára megállíthatatlanul nő Magyarországon. Külföldön a hazai­nál is magasabb árat kínálnak az alapanyagért a feldolgozók, azonban a magyar gazdák egyelőre kiállnak a hazai tejágazat mellett, és nem adják el külföldre az árut. Egyúttal egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a termelők, hiszen a nagy meleg miatt kevesebb tejet adnak a jószágok, arról nem beszélve, hogy az aszály miatt pedig egyre rosszabb állapotban vannak a legelők is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik az áremelkedés a tejpiacon, a drágulás itthon is jelentős, a külpiacokon azonban még a hazainál is jóval magasabb árak alakultak ki. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint itthon a nyers tej kilónkénti országos termelői átlagára júniusban meghaladta a 160 forintot, ami mintegy 47 százalékos emelkedésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest, a májusi árakat pedig hat százalékkal haladja meg. Eközben Olaszországban 0,66 euróra (265 forint), Hollandiában pedig 0,58 euróra (232 forint) emelkedett, a Németországból és Ausztriából származó nyers tej piaci ára pedig elérte a 0,64 eurót (256 forint). Az alapanyag mellett azonban a különböző tejtermékek ára is nagyot nőtt. A tejszín kilónkénti ára az unióban júniusban megközelítette az 1400 forintos szintet (3,48 euró) - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára mintegy 81 százalékkal, a sovány tejporé 58 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezért hát nem meglepő, hogy a hazai tejtermelő gazdaságok számára elég vonzó alternatívát jelentene, hogy a hazai feldolgozók helyett a magasabb árat kínáló külföldi tejüzemeknek adják el az alapanyagot. Az AKI adataiból kiderült az is, hogy a nyers tej kiviteli ára jóval meghaladta a belpiacra szánt alapanyag árát, júniusban kilónként 184 forintot ért el. Ám mindezek ellenére a magyar gazdálkodók kitartanak a hazai partnereik mellett - ezt a statisztikai adatok is jól mutatják: a közzétett adatok szerint nyers tej kiszállítása harminc százalékkal csökkent 2022 júniusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 

Az áremelkedés a magyar piacon sem kerülhető el, a tejtermékeknél és az alapanyagok esetében is jelentős a drágulás. Ezt alátámasztja az, hogy például a tehéntúró feldolgozói értékesítési ára 45 százalékkal, a natúr joghurté és a tejfölé 43 százalékkal emelkedett. De drágábban adják a dobozos tartós tejet, aminek ára 42 százalékkal haladta meg júniusban a tavalyi szintet. A növekvő árakat pedig a fogyasztók is megérezhetik. Az élelmiszerstop miatt a 2,8 százalékos ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) tej továbbra is a múlt év októberi áron kapható a boltokban, a többi tejtermék ára viszont nagyot nőtt az elmúlt hónapokban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a trappista sajtért például 58 százalékkal, a 2,8 százalékos hosszan friss (ESL) tejért 36 százalékkal kellett többet fizetni júniusban a boltokban, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés végét egyelőre a szakemberek sem tudják megjósolni, a tejtermelő gazdaságok ráadásul egyre nehezebb körülményekkel találják szemben magukat. A hőség miatt a tehenek egyre kevesebb tejet adnak, az aszály pedig tönkreteszi a legelőket. Ráadásul a téli takarmányellátás is akadozhat. A csapadékhiányt ugyanis nemcsak a gabonafélék és a kapásnövények sínylették meg, hanem vélhetően szálastakarmányból is kevesebb mennyiség áll majd idén rendelkezésre. Elképzelhető tehát, hogy hamarosan a tejtermelő gazdaságok is hasonló nehézségekkel néznek szembe, mint az abrakfogyasztó ágazatokban (sertés és baromfi) tevékenykedő társaik  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?