Meglepő dolgok derültek ki a sárgarépáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu2022. augusztus 28. 15:36

A sárgarépa nemcsak azért szuper zöldség, mert nagyon egészséges és számos pozitív élettani hatással rendelkezik, hanem azért is, mert egész évben könnyen beszerezhető, kedvező az ára, és rengeteg módon felhasználható. Az Európai Friss Csapat - az ízek ereje program kisokosából most megismerheted a sárgarépa jó tulajdonságait és néhány érdekességet is megtudhatsz vele kapcsolatban.

Nemcsak sárga lehet a répa

A répát már 5 ezer évvel ezelőtt termesztették. Színe akkoriban bíbor vagy lila volt, míg az ókorban fehér, világossárga, piros és sötétlila színű változatait ismerték. Narancssárga változata ekkor még egyáltalán nem volt. A ma ismert narancsszín a holland kertészeknek köszönhető, akik új zöldségfélével akartak kedveskedni a királyi családnak az 1600-as években.

Mi az a bébirépa?

A bébirépa nem a kertben terem, hanem nagyobb répákból „gyártják”, darabolással és koptatással. Egy kaliforniai gazda találta ki az 1980-as években, hogy ne vesszen kárba és ne kelljen kidobnia a nagy mennyiségű hibás vagy göcsörtös zöldséget. A piaci eladásra alkalmatlan sárgarépákat zöldbabvágóval majd burgonyahámozóval formálta, így született a bébisárgarépa.

Az egész évben frissen elérhető természetes multivitamin

A sárgarépa igazi természetes multivitamin: C-, D-, E-, és K-vitamin, valamint B- vitaminok találhatók benne. Az ásványi anyagok közül kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, cinket és folsavat is tartalmaz. Mindennek köszönhetően hozzájárulhat az immunrendszer optimális működéséhez, és néhány daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat. A sárgarépa fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amit az emberi szervezet A-vitaminná alakít. A bétakarotin antioxidáns tulajdonsága szintén fontos a daganatos betegségek megelőzése szempontjából. A bétakarotin emellett a bőr igazi őre is, mert nyáron védelmet nyújt a napégés ellen, szabadgyökfogó hatásánál fogva pedig megakadályozza a bőr öregedését, a ráncok, pigmentfoltok megjelenését.

Milyen a jó sárgarépa?

Mindig kemény, puha foltoktól mentes répát érdemes vásárolni, ha lehet, levélzettel együtt, mert a levelek a legárulkodóbbak a zöldség frissességével kapcsolatban. A gumis, töppedt példányokat semmiképpen nem szabad megvenni. Segítséget jelenthet a sárgarépa korával kapcsolatban a gyökér és a levelek találkozásánál megjelenő feketés szín is. Hűtőszekrényben papírtörlőbe tekerve, vagy hűvös, sötét helyen egy-két hétig eltartható. Ilyenkor érdemes levágni a sárgarépa levélzetét, mert elveszi a nedvességet a gyökértől.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
zöldség, zöldségtermesztés, zöldségtermelés, sárgarépa, zöldségtermelő,