Ömlik a veszélyes zöldség és gyümölcs Európába: ki nem találnád, honnan jönnek

Ömlik a veszélyes zöldség és gyümölcs Európába: ki nem találnád, honnan jönnek

agrarszektor.hu
A LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders, a Mezőgazdasági termelők és állattenyésztők szövetsége szerint az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (RASFF) augusztusi adataiból kiderül, hogy a gyümölcsök és zöldségek esetében továbbra is Törökországból származik az összes forgalomba nem hozható termék 87%-a, mivel az EU-ban nem engedélyezett hatóanyagokat tartalmaznak vagy az EU-s szintnél engedélyezett magasabb maximális maradékanyag-határértékeket (MRL) tartalmazott. A legtöbb kimutatott anyag az európai területen tiltott hatóanyagok, mint például a klórpirifosz-metil vagy a klórpirifosz jelenlétének köszönhető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az év első nyolc hónapjában a gyümölcsökben és zöldségekben észlelt 481 esetből 417 Törökországból, 49 Egyiptomból származott. Az augusztusi 27 észlelésből 18 Törökországból, hat Egyiptomból és kettő Marokkóból származott. Augusztusig a legtöbb az EU piacáról kizárt termék a citrusfélék voltak, mivel a 481 a 203 volt citrus, ami az összes kizárt termék 42%-át jelenti. Ha a múlt hónapot nézzük, ezek közül 9 citrusféle volt, ami 30%-ot jelent - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Ezen adatok fényében a LA UNIÓ sürgeti a döntéshozókat annak érdekében, hogy az Európai Unió az importált termékekkel szemben ugyanazokat a növény-egészségügyi előírásokat követelje meg, mint az itteni termelőktől. Meg kell jegyezni, hogy a RASFF által észlelt egészségügyi riasztásokkal kapcsolatos ismételt panaszok nyomán az Európai Bizottság tavaly novemberben növelte a török behozatal ellenőrzésének gyakoriságát. Különös tekintettel a Törökországból származó narancs, mandarin, klementin, wilking és hasonló citrushibridek és citrom, valamint paprika és gránátalma ellenőrzésének gyakoriságát 20%-ra emelték. Más termékek, például a mogyoró esetében az ellenőrzést szintén 20%-ra, a pisztácia és a szőlőlevél esetében pedig 50%-ra emelték. A grapefruit a figyelmeztetések ellenére nem szerepelt a fokozott gyakoriságú ellenőrzések között.

Ezek az intézkedések nem váltak be, az eredmények egyre rosszabbak és rosszabbak, valamint annak ellenére, hogy Törökország rendszeresen nem tartja be a szabályokat, nem hoznak új intézkedéseket. Ezért a LA UNIÓ már március elején az Európai Bizottsághoz és a spanyol kormányhoz intézett, az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonsági politikájáért felelős Egészségügyi Főigazgatóságnak és a Mezőgazdasági Minisztérium Mezőgazdasági Termelés-egészségügyi Főigazgatóságának címzett levélben kérte a Törökországból származó gyümölcs- és zöldségfélék behozatalának megszüntetését. 

Amíg a török importot nem állítják le, a fizikai és személyazonossági ellenőrzések gyakoriságának 50%-ra történő növelését kérjük minden gyümölcs és zöldség esetében, valamint a vámaszimmetria megszüntetését, mert míg Törökország 20%-os vámmal exportál az EU-ba, addig Spanyolországnak 54%-os vámot kell fizetnie a Törökországba irányuló exportért

- mutat rá Carles Peris, a LA UNIÓ főtitkára.

Peris rámutat, hogy

érthetetlen, hogy az európai fogyasztók olyan importált gyümölcsöket és zöldségeket vásárolhatnak a boltok polcain, amelyek termelési szabványai alacsonyabbak, mint a mienké, ráadásul olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek az egészségre való potenciális káros hatásuk miatt tiltottak. Az Európai Bizottságnak a harmadik országokkal kötött nemzetközi megállapodásokban alkalmaznia kell a "termelőtől a fogyasztóig" stratégiában a növényvédő szerek és műtrágyák csökkentésére vonatkozóan meghatározott kötelezettségvállalásokat.

A LA UNIÓ követeli, hogy az Európai Bizottság hozzon létre protokollokat. Olyanokat, amelyek megakadályozzák, hogy az importált gyümölcsök és zöldségek olyan termékeket tartalmazzanak, amelyek tiltottak, mert veszélyesnek minősülnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?