Döbbenetes dolog derült ki a pálmaolajról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Döbbenetes dolog derült ki a pálmaolajról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A fenntarthatósági szempontok és az egészségtudatos táplálkozás egyre nagyobb teret nyer a fogyasztók körében, ezért a pálmaolaj szerepe az élelmiszer összetevők között is egyre nagyobb fókuszba kerül. A klímaváltozással járó negatív hatások jelentős részét a pálmagyümölcs termesztésére szánt termőterületek növekedésével hozzák párhuzamba. Mind a termelők, mind a munkások kiszolgáltatott helyzetben vannak, mivel ezekben az országokban (legnagyobb termesztője Indonézia és Malajzia) szinte csak ennek a növénynek a termesztéséből lehet megélni. 2021-ben több mint 70 M tonna pálmaolajat termeltek világviszonylatban, melynek meghatározó pálmaolaj részét Indonéziában és Malajziában termelik, ezt követi szójaolaj (60 M tonna), majd a repceolaj (közel 30 M tonna) és a napraforgó olaj (kicsit több 20 M tonna).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A pálmaolaj a híresztelések ellenére kedvelt alapanyag az élelmiszer-előállítóknál, ami egyrészt a többi olajnövényből nyert olajtól alacsonyabb árából, másrészt a fizikai tulajdonságaiból fakad, amely révén helyettesítője is lehet a tejzsírnak (vajnak) - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kedvező ár egyik oka, hogy az olajpálma a legnagyobb terméshozammal rendelkező növény, egy hektáron 3,3 tonna pálmaolaj termelhető, míg a szója esetében 0,4 tonna, repce és napraforgó esetén 0,7 tonna ez a fajlagos érték. Amennyiben a pálmaolajat kizárnánk a felhasználható növényolajok köréből, akkor a jelenlegihez képest kb. tízszer nagyobb termőterületre lenne szükség a jelenlegi vetésszerkezet alapján a kieső olaj pótlásához.

A pálmaolaj fizikai tulajdonságait illetően kiváló az oxidatív stabilitása és egyedi a szilárdanyag-tartalmú profilja. A táplálkozástudományi szempontokat vizsgálva, magas a telítettzsír tartalma, ami az egészségtudatosság figyelembevételével inkább korlátozott fogyasztásra ösztönöz, de helye van a változatos étrendben.

A pálmaolaj fenntarthatóbbá tételére alakult meg az RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Célja, hogy a pálmaolaj-termelés környezetileg és az éghajlat szempontjából is fenntarthatóbbá váljon, fontosnak tartják a minél jobb terméshozam elérését a már művelés alatt álló területeken, hogy ne legyen szükség újabb erdők kivágására a biodiverzitás és az ökoszisztéma megóvása érdekében. A fenntartható pálmaolajhoz azonban megfelelő szabályozásra, tisztázott földjogokra és arra is szükség van, hogy képzésekhez és új technológiai megoldásokhoz férhessenek hozzá a kistermelők.

A pálmazsír helyettesítése lehetséges más zsiradékokkal és növényi olajokkal, de a fent leírtak alapján sem az a legjobb megoldás, hogy teljesen száműzzük az életünkből. A pálmaolaj felhasználása a feldolgozott élelmiszerek esetében csökkenti ugyan a hazai nyerstejből származó tejzsír (vaj) szerepét, azonban egyes termékek esetében a termékminőséget kedvezően befolyásoló hatása miatt - ezáltal az előállító üzem versenyképességét javítva -, illetve a termelési költségek szempontjából az összetevők között való szerepeltetése jelenleg racionális feldolgozóipari döntés.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Ahmed Juszni

NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?