agrarszektor.hu • 2022. november 19. 11:01
Egy friss tanulmányból kiderült, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek - például a szeletelt fehér kenyér és a cukros üdítőitalok - gyakori fogyasztása és a korai, megelőzhető halálozás között bizony összefüggés van. Még 2019-ben Brazíliában vizsgálták a tudósok a halálozási arányokat, és megállapították, hogy az „ultrafeldolgozott élelmiszerek” (UPF) megnövekedett fogyasztása az összes korai halálozás több mint 10 százalékához járult hozzá.
Az American Journal of Preventive Medicine szakfolyóiratban nemrég közzétett kutatás megállapította, hogy a kevés vagy egyáltalán nem teljes értékű élelmiszert tartalmazó UPF-ek hozzájárultak a vizsgált évben mintegy 57 ezer idő előtti halálesethez a dél-amerikai országban. A tudósok, köztük a brazíliai Sao Pauló-i Egyetem munkatársai szerint az eredmények különösen azért riasztók, mert a brazilok jóval kevesebb ilyen terméket fogyasztanak, mint a magasabb jövedelmű országokban élők. Korábbi modellező tanulmányok megbecsülték a kritikus összetevők, például a nátrium, a cukor és a transzzsírok, valamint egyes élelmiszerek vagy italok, például a cukorral édesített italok egészségügyi és gazdasági terhét - írja az Index.
A már említett ultrafeldolgozott élelmiszerek a modern étrend szerves részét képezik, ráadásul igen nagy népszerűségnek is örvendenek. Azonban egyre több tanulmány hozza őket összefüggésbe egy sor egészségkárosodással, köztük többek között a cukorbetegséggel, az elhízással, a demenciával és a rákos megbetegedésekkel.
Részletesebb listában az alábbi élelmiszerek is az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak:
- kolbász, szalámi és felvágottak,
- hamburgerek és hot dogok,
- reggeli müzlik,
- margarinok és kenetek,
- feloldott húskészítmények,
- csirke- vagy halrudak,
- csirke- és más húskivonatok (például rögökhöz használt darabok),
- testsúlycsökkentő termékek (például porított vagy dúsított ételek és étkezéspótlók),
- hőre kész termékek, beleértve az előre elkészített pitéket, pizzákat és tésztaételeket,
- porított instant levesek, tészták és desszertek,
- minden szénsavas, cukros üdítő- vagy energiaital,
- szendvicskenyér, szeletelt, előre csomagolt kenyér,
- energiadarabok és gabonafélék,
- előkészített termékek csecsemőknek,
- csecsemőtejek és -tápszerek,
- alkoholmentes sörök és borok,
- jégkrém,
- keksz,
- bonbon,
- sűrített tej,
- gyümölcsjoghurtok,
- kész desszertek,
- tartósított lekvárok,
- ipari készételek,
- csokoládéitalok,
- azonnali szószok,
- élesztőkivonatok,
- tejitalok,
- gyümölcsitalok,
- gyümölcsnektárok,
- instant kávé,
- cukorkák.
A tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy az UPF-ben kevés a rost és a fehérje, valamint sok hozzáadott sót, zsírt és cukrot is tartalmaznak. A kutatók továbbá elmondták azt is, hogy az UPF-fogyasztás 10-50 százalékos csökkentésével potenciálisan megelőzhető lenne Brazíliában az évente körülbelül 5900-29300 idő előtti haláleset.