Ebbe most megéri belevágni: így spórolhatnak sokat az élelmes vállalkozások

Ebbe most megéri belevágni: így spórolhatnak sokat az élelmes vállalkozások

agrarszektor.hu
Egy működő cégvezetésnek látnia kell, hogy a digitalizációt nem lehet elkerülni. És amit nem lehet elkerülni, annak az élére kell állni - jelentette ki Farkas J. Tamás, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. A szakember elmondta, hogy egy vállalat működése során melyek azok a költségelemek, amelyekre a helyi menedzsment komoly befolyással lehet, és hogy hogyan kapcsolható össze a karbantartás a digitalizációval, illetve beszélt arról is, hogy milyen nehézségekkel járhat ennek a munkafolyamatnak a fejlesztése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Van egy olyan felhőalapú vállalatirányítási rendszer, amivel megvalósítható egy komplett gyár digitalizált, papírmentes karbantartása - mondta Polóny Mónika, a S&T Consulting Hungary Kft. kiemelt ügyfélmenedzsere a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. Az IT és SAP tanácsadással, ilyen rendszerek fejlesztésével, üzemeltetésével és támogatásával foglalkozó cég szakembere beszélt arról is, hogy ezt a rendszert, a SAP Asset Managert a Hungrana Kft.-vel kezdték el és vitték véghez. A két vállalat között 2008 óta van kapcsolat, amely mostanra stratégiai együttműködéssé vált.

De miért érdemes a karbantartással foglalkozni?

A karbantartásnál akkor lehet értelme egy digitalizált rendszer létesítésének, ha a vállalat elég nagy és szerteágazó ahhoz, hogy nehéz legyen nyomon követni a feladatokat. A Hungranánál pedig naponta 150 ember foglalkozik karbantartási feladatokkal - árulta el Farkas J. Tamás, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója. A projekttel az egyik fő céljuk az volt, hogy digitalizáljanak egy olyan tevékenységet, amelyet napi szinten már nem lehet nyomon követni. A karbantartás ráadásul egy olyan feladat, ami jelentős költségtételt is jelent a vállalkozásoknál. A szakember beszélt arról is, hogy a helyi menedzsment két költségelemre lehet hatással: a karbantartásra/beruházásra és a logisztikára.

Farkas J. Tamás kifejtette, hogy a Hungrana Kft. elvesztette a majdnem monopolhelyzetét a cukorpiacon, de a szakmai kiválósággal helyre lehet állítani a pozíciók egy részét. Erre pedig megfelelő lehetőséget kínál a karbantartási rendszer teljesen digitalizált, papírmentes formába hozása. A célok és az előnyök világosak: az anyagi eszközök és a tevékenység feletti kontroll, valamint erőforrás allokáció, mivel olyan műszaki problémákkal foglalkoznak, amelyek sok más cégnél is megvannak, mint például a szivattyúk és silók fenntartása.

A piacon egyre nehezebb erőforrásokhoz jutni a karbantartás tekintetében. Mit lehet tenni? Jó lenne, ha az erőforrásokat egyfajta hálózatba lehetne szervezni

- mutatott rá Farkas J. Tamás.

Ezen a téren a Hungrana az első lépést már megtette. A SAP rendszerrel ez a folyamat teljesen automatizálttá tehető. Ahogy Farkas J. Tamás fogalmazott, az az érdekük, hogy minél több olyan cég legyen az országban, aki úgy működik, mint ők, mert így létrehozhatják a fentebb említett hálózatot, és lehetővé válik az erőforrások hatékony megosztása. A szakember beszélt arról is, hogy ennyire előre még nem jutott senki a karbantartási és az asset manageri integrációjával elért fejlesztéssel.

Egy projekt nehézsége nem az alkalmazott eszközben lesz, hanem a szervezetben. Aki karbantartás-optimalizációra adja a fejét, az sokakkal szembe fog kerülni, elsőként magával a karbantartással

- emelte ki Farkas J. Tamás.

A fejlesztés során RFID-tagekkel láttak el több tízezer készüléket. Ezek elektronikus jeleket adnak, amely egy okoseszközzel leolvasható, és máris mindent meg lehet tudni az adott készülékről: hogy hol van, hogy mire való, vagy hogy mikor volt az utolsó karbantartása, és hova viszik majd legközelebb? Egy ilyen rendszernek a belső megteremtése elég sok időt vesz igénybe, de ha sikerül jól összehangolni az adatokat, akkor az 10-15 évig jól fog működni. Műszaki oldalról ez volt a projekt nehézsége, de másik oldalról pedig ott van az emberi tényező - mondta a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a nehézségek ellenére a nyereség is jelentős.

A karbantartásra annyi pénzt költünk, amennyi rendelkezésre áll. A Hungranának a 2023-as karbantartási költségszintje meg fog egyezni a 2017-essel

- hangsúlyozta Farkas J. Tamás.

Ebben elég sok lehetőség van, nemcsak a költségek csökkentése és az erőforrás-allokáció miatt. A szakember szerint egy működő cégvezetésnek látnia kell, hogy a digitalizációt nem lehet elkerülni. És amit nem lehet elkerülni, annak az élére kell állni.

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?