Egyre többen vásárolnak ilyen élelmiszereket Magyarországon: tudhatnak valamit?

Egyre többen vásárolnak ilyen élelmiszereket Magyarországon: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu
Egyre népszerűbbek a termelői piacok Magyarországon: az elmúlt években tucatjával jöttek létre az ország különböző pont­jain a helyi árusítóhelyek. Ezek mind megbecsültebb színterei a helyi termelők és vásárlók közösségének, ami annak is köszönhető, hogy egyre több helyi termelő, kistermelő van az országban, illetve hogy a magyar emberek is egyre inkább keresik a hazai termékeket. A friss áru mellett a termelői piacok másik nagy előnye, hogy erősítik a helyi közösségeket, személyes kapcsolat alakul ki vásárló és eladó között.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt időszakban megháromszorozódott a termelői piacok száma Magyarországon. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a tíz évvel ezelőtti 120 helyi piac mellett ma már több mint 300 helyszínen várják a vásárlókat a termelők - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A kormány még tíz évvel ezelőtt, 2012-ben határozta meg jogszabályi keretekkel a termelői piac fogalmát. A jogszabályi rendelkezés szerint a termelői piacok - a kereskedői piacokhoz képest - könnyített feltételekkel üzemeltethetők, de csak kistermelők értékesíthetik ott a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeiket. Az Agrárminisztérium javaslatára a kistermelők ráadásul ma már nemcsak a lakóhelyük negyven kilométeres körzetében és a fővárosban értékesíthetik portékáikat, hanem - a friss hústermékek kivételével - bárhol az országban kínálhatják a termékeiket. A helyi piacok térhódítását a jogszabályi környezet változása mellett a támogatások is elősegítették.

A Vidékfejlesztési program keretében 2020 őszén indult el a helyi piacok fejlesztését célzó pályázat. A minisztérium adatai szerint a felhívásra 362 kérelem érkezett be, mintegy 27,69 milliárd forint értékben. Máig összesen 146 pályázat volt sikeres, a kifizetett támogatás pedig eléri a 11,58 milliárd forintot.
Az úgynevezett rövid ellátási láncok támogatása a januártól induló új támogatási rendszerben is prioritást élvez majd. A tárcától kapott tájékoztatás szerint a korábbihoz hasonló pályázati lehetőségekre számíthatnak az érintettek, a piacok és vásárterek létrehozásához és felújítására is lesz elérhető forrás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt években az ügyeskedőknek is feltűnt, hogy a helyi termelői pia­cokon nagyobb bizalommal fordulnak az árusokhoz a vásárlók, s adott esetben akár többet is hajlandók fizetni egy adott áruért, ha tudják - vagy azt gondolják -, hogy őstermelőtől származik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) dolga, hogy kiszűrje a nem jogszerűen árusítókat a helyi piacokról. A hatóság tapasztalatai szerint a piacszervezők sokszor olyanokat is beengednek a piacra, akik nem őstermelőknek, hanem elsősorban kereskedőnek számítanak. Az ellenőrzések során pont az ilyen „ügyeskedők” kiszűrésére tart mindig szemlét a hatóság az őstermelők esetében a termelés helyén is. A Nébih egyébként csak az idén eddig mintegy 150 zöldség-gyümölcs forgalmazót ellenőrzött a termelői piacokon, ezt a számot pedig tovább növeli majd az év végéig tartó kiemelt szezonális ellenőrzési akció is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06