Ellepték az ukrán termékek a magyar boltokat: tényleg veszélyesek lehetnek?

Ellepték az ukrán termékek a magyar boltokat: tényleg veszélyesek lehetnek?

agrarszektor.hu
Tavaly annyi ukrán gabona érkezett az országba, hogy az már közvetlenül veszélyeztette a magyar gazdák megélhetését. Fontos, hogy mielőtt még ukrán gabonából készült étel kerülne a magyarok asztalára, azt a Nébih alaposan átvizsgálja. A kormány friss rendeletében mintegy 25 mezőgazdasági termék behozatalát tiltotta meg. A gazdák és fogyasztók védelme érdekében átmeneti tilalmat rendeltek el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hazánk ugyanakkor nem tiltja ezen termékek területén történő átszállítását. A tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok zárral látják el a határon, elektronikus eszközökkel és járőrök segítségével nyomon követik őket és az ország egész területén ellenőrizni fogják az érintett termékek árutovábbítási eljárásait. A szabályokat megszegő fuvarozók büntethetők, a büntetés akár a szállítmány teljes értékéig is terjedhet - tette hozzá közleményében Nagy István agrárminiszter. a háborús helyzet ellenére jelentős mennyiségű gabonaféle érkezett Ukrajnából, ami egy durva helyzetet eredményezett a magyar gazdáknak. Mivel a szállítmányok az országban maradtak, ennek jelentős árcsökkentő hatása volt, vagyis a minisztérium azért lépett, mert lassan egyáltalán nem volt rentábilis a gabonakereskedelem - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kérdés, hogy vajon Magyarország a kiesett mennyiség pótlására más importforrásból, valamint hogy várható-e a gabonából készült élelmiszerek piacán bármekkora árnövekedés? Az Agrárminisztérium a lap megkeresésre elmondta, hogy arról szó sem volt, hogy az Ukrajnából érkező gabona bennmarad az országban. Az árcsökkenés viszont azonnali volt, ami miatt a gazdáknak komolyabb veszteségeket kellett leírnia. 

Az ígéret az volt, hogy az ukrán gabonát az afrikai országok élelmezésére szállítják tovább, de ez nem történt meg. A magyar gazdák óriási veszteséget kénytelenek elkönyvelni a hazánkban ragadt ukrán gabona miatt. Ez az árakban is megnyilvánul: Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 27 százalékkal, a takarmánybúzáé 37 százalékkal, míg a takarmánykukoricáé 23 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. A teljes múlt évi ukrán gabona- és olajos növény import 2,5 millió tonna volt, amelyből 1,8 millió tonna volt a közvetlen, 0,7 millió tonna közvetett behozatal. A korábbi években megszokott ukrán import évente 40-60 ezer tonna körül alakult. A fenti áresések mértéke, de talán még inkább az értékesítési lehetőségek megszűnése miatt éri óriási veszteség a magyar gazdákat

- közölte az agrártárca. Továbbá elmondták, hogy nem kizárólag a gabonaféléket termesztő gazdák vannak nagy bajban, hanem azok is, akik mást igyekeznek eladni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiemelték, hogy nem csak a szántóföldi növénytermesztők vannak bajban, hiszen a teljes körű vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság az európai piacra a gabona mellett nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett exportálni. Mindez pedig kiszorítja a magyar termékeket is a hagyományos piacairól, valamint az értékesítési árakat is a termelési költségek alá süllyeszti. Az Agrárminisztérium még egy nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet: 

A bejövő gabonaimportnak csak egy része az, amely közvetlen emberi fogyasztásra kerül. A Nébih szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzésnek veti alá az ukrán gabonát. A vizsgálatok nemcsak a feldolgozatlan gabona terményekre, hanem az ukrán eredetű búzalisztekre is kiterjednek. A magyar fogyasztók így teljes biztonságban vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?