Fontos hírek érkeztek a magyar dinnyéről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Fontos hírek érkeztek a magyar dinnyéről: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Ha minden jól megy, július elejétől ellepi a hazai boltokat, piacokat a magyar görögdinnye, és ha nem történik valamilyen extrém időjárási csapás idén, akkor remek termésre lehet számítani. Az árakról még nehéz bármit is mondani, de az biztos, hogy mivel a termelői költségek évek óta folyamatosan emelkednek, ez elkerülhetetlenül meg fog jelenni a bolti-piaci árakban is. A szomszéd országokban nem alakul jól az idei dinnyeszezon, ami azt jelenti, hogy a korábbiaknál jobb esélyekkel indul Magyarország a külpiacokon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A görögdinnyék hagyományosan július elején kezdik el uralni a piacokat, élelmiszerboltokat és az út menti kis standokat, és egyelőre úgy néz ki, nagyjából tartja is a hagyományokat a szezon. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetet (FruitVeB) szerint drága lesz idén a dinnye, de konkrét jóslatokba nem akarnak bocsátkozni. A dinnyepiac árait is elsősorban a kereslet-kínálat alakítja, melyet viszont egyértelműen az időjárás mozgat. A kiskereskedelmi árakkal szemben a termelői költségek alakulásáról már beszélt a FruitVeB a HVG-nek.

A földgázpánik miatt iszonyúan megdrágultak a műtrágyák, és a gazdák egy része, tartva attól, hogy később még tovább drágul az áru, pont ebből tárazott be. Őket már nem boldogította, hogy év elején aztán elkezdtek csökkeni a műtrágyaárak, az üzemanyagárakkal együtt. Jelentős az infláció, a vetőmagoknál pedig 20 százalék körüli volt az áremelkedés. Összességében nagyjából az dönt a termelési költségekről, hogy ki mikor vásárolt be, és ez azért nem jó hír, mert a gazdák szeretnek előre tervezni, azaz az előző évben beszerezni az úgynevezett inputanyagokat. 2021-ről 2022-re körülbelül 30 százalékos termelésiköltség-növekedést lehet belőni, ami 2022-ről 2023-ra újabb 15-20 százalékot ugrott. Ez elkerülhetetlenül meg fog jelenni a bolti-piaci árakban is.

Új trend a hazai dinnyepiacon, hogy elkezdtünk kisebb, 5-7 kilós dinnyéket venni a 7-11 kilósok helyett, aminek egyértelműen a drágulás lehet az oka, így a hazai termelők is elindultak ebbe az irányba. Másik trend itthon, hogy egyre nő a magnélküli dinnyék aránya a piacon.

A vetőmag-értékesítési adatok arra mutatnak, hogy görögdinnyénél 10 százalék körüli termőterület-növekedés várható idén az országban: a tavalyi 2635 hektáros terület 2023-ban 2870 hektár körülire nő. Egyébként 2019 óta folyamatosan csökken a terület, az idei növekedés Kelet-Magyarországnak köszönhető, ahol várhatóan 25-30 százalékkal több földet vonnak be dinnyetermesztésbe. A korábbi átlagos hozamokkal számolva a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete idén 123-126 ezer tonna közé várja az országos görögdinnye-termést. Ha nem lesz semmilyen etrém időjárás körülmény, akkor ez a mennyiség az éves belföldi fogyasztást - ami általában 100 ezer tonna körül alakul - simán fedezi, és 25-30 ezer tonna marad exportra is.

Úgy néz ki, idén a korábbiaknál jobb esélyekkel indul Magyarország a külpiacokon, mert csaknem az összes környező országban legalább 5-10, de akár 15 százalékos vagy még nagyobb a termőterület-csökkenés, vagyis kevesebb árut tudnak idén exportálni, így a magyar dinnye magasabb áron kelhet el. Ukrajnában és Szerbiában pedig ennél is sokkal nagyobb a zsugorodás. Magyarország elsősorban Csehország és Szlovákia, illetve Lengyelország és a Baltikum felé szállít dinnyét. A kiviteli mennyiség általában valamivel több, mint az éves importunk: tavaly 25,8 ezer tonnát hoztunk be, míg 28,5 ezer tonnát vittünk ki. Az importot tekintve elsődleges partnerünk Görögország, innen tavaly 11 ezer tonna dinnye érkezett, míg Olaszországból kb. 6 ezer, Spanyolországból 3 ezer, Hollandiából 1,5 ezer, Törökországból pedig 1,2 ezer tonna. Ezek áráról a FruitVeB azt közölte, hogy az import mindig olcsóbb, mint a magyar áru, de körülbelül 10 év kitartó munkájával sikerült elérni, hogy a magyar fogyasztók igenis hajlandók többet fizetni a magyar dinnyéért.

Egyértelmű, hogy az importnak van hatása az árakra, de a magyarok drágábban is megveszik a magyar dinnyét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58