agrarszektor.hu • 2023. június 21. 08:14
2023 májusában csökkent a nyerstej átlagára áprilishoz képest, de mérséklődtek a tej és tejtermékek értékesítési ára is egy hónap alatt. Mindez a fogyasztói árakon is meglátszik, a 20 százalék zsírtartalmú tejfölé 1, az adagolt vajé 3, a trappista tömbsajté 6 százalékkal csökkent az adott időszakban.
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára kilogrammonként 172,41 forint volt 2023 májusában. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos, a zsírtartalom 0,12 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 8 százalékkal mérséklődött 2023 májusában a 2023. áprilisihoz képest, és 14 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyers tej felvásárlása 2023 májusában az előző havi mennyiséget 3 százalékkal múlta felül, míg a 2022. májusitól 1 százalékkal maradt el - írja a VG.
A nyerstej kiviteli ára kilogrammonként 114,71 forint volt 2023 májusában, az előző havihoz képest 6 százalékkal nőtt, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 33 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 33 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 5 százalékkal nőtt 2023 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
A nyerstej árának egy hónap alatti csökkenése a termékpálya további fázisaiban is megmutatkozott, csökkentek ugyanis a tejek és a tejtermékek értékesítési árai is. A tejfölé és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 1, az adagolt vajé és a gyümölcsös joghurté 2-2, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 3, a tejfölé 5, a trappista sajté 11, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé pedig 13 százalékkal lett alacsonyabb. A KSH adatai szerint a fogyasztói árak közül a 2,8 százalékos zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé, a gyümölcsjoghurté és a 12 százalék zsírtartalmú tejfölé nem változott, a 20 százalék zsírtartalmú tejfölé 1, az adagolt vajé 3, a trappista tömbsajté 6 százalékkal csökkent, míg a dobozos 2,8 százalék zsírtartalmú UHT- (tartós) tej és az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tej pedig 1-1 százalékkal nőtt egy hónap alatt.