Csökken a tejár, de a vásárlók ebből keveset látnak

Csökken a tejár, de a vásárlók ebből keveset látnak

agrarszektor.hu
A múlt hónapban is folytatódott a tej termékpályán az általános árcsökkenés, amely a tavaly év végi, de még az egy évvel ezelőtti árakhoz képest is kifejezetten alacsony szinteket jelent. Az általános mérséklődés egyelőre kismértékben jelenik csak meg a fogyasztói árakban, ahol jellemzően csupán néhány százalékkal olcsóbbak a termékek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 153,17 forint volt kilogrammonként idén júliusban. A fehérjetartalom 0,05 százalékpontos, a zsírtartalom 0,06 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 5 százalékkal mérséklődött 2023 júliusában a 2023. júniusihoz képest, és 10 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától.

A nyerstej kiviteli ára - amely 147,7 forint volt kilónként júliusban - ugyanakkor az előző havihoz képest 13 százalékkal nőtt, ám az előző év azonos hónapjához viszonyítva 26 százalékos csökkenést mutatott. A kiviteli ár ezzel 4 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint ennek ellenére a nyerstej kiszállítása 27 százalékkal nőtt 2023 júliusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Világszerte hasonló a helyzet

Az árcsökkenés globális folyamatokba is illeszkedik. A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 júniusában az Európai Unióban 10, Új-Zélandon 16, az USA-ban 33 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2023 33. hetében 12 százalékkal, a cheddar sajté 18 százalékkal, a teljes tejporé 21, a sovány tejporé pedig 33 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához mérten.

A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 19–27. hét között 10,25 euróval nőtt, majd a 32. hétig 1,25 euróval 51,25 euró/100 kilogrammra csökkent. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 18–33. hét között ugyanakkor 15 euróval 41 euró/100 kilogrammra emelkedett.

Eltérő mértékek

Az elemzés hozzáteszi: a nyerstej árának egy hónap alatti csökkenése a termékpálya további fázisaiban is megmutatkozott. Az AKI PÁIR adatai szerint a trappista sajt és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós és friss tej 3 százalékos, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, a gyümölcsös joghurt és a tejföl 4, az adagolt vaj ára pedig 11 százalékkal a feldolgozói értékesítési árat figyelembe véve. A jelentés kitér arra is, hogy a KSH adatai szerint a fogyasztói árak is csökkentek több termékkategóriában, igaz, többnyire csak kismértékben. Az UHT-tej, a trappista tömbsajt, a vaj és a tejföl ára is mérséklődött valamelyest, igaz, leginkább csak 1-5 százalékos mértékben. Igazán érezhető ármérséklődés csak a 12 százalék zsírtartalmú tejföl és az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej esetében következett be – előbbi 7, utóbbi 9 százalékkal lett olcsóbb.

Az állomány is zsugorodhat idén

Az általános tejárcsökkenés nem jön jól a tejtermelőknek, akiknek költségei sokat emelkedtek az elmúlt két évben – az energia árának utóbbi időkben tapasztalható mérséklődése pedig még nem, vagy csak korlátozottan jelenik meg a gazdálkodásukban.

Késve és kismértékben megy tovább

Az adatokból tehát az látható, hogy a tej termelői és feldolgozói átadási ára is a legtöbb árucsoportban, a nyerstej és a különféle feldolgozott termékek esetében is nagyarányúan csökken a korábbi csúcsokhoz képest. Ezalól időnként a spotárak kivételt képeznek – például Hollandia esetében – ez azonban nem annyira a trendszerű folyamatokról, hanem a pillanatnyi piaci helyzetet követő üzletkötésekről árulkodik.

A fogyasztói árak ezt csak késve és kisebb mértékben követik, a boltokban tapasztalható árcsökkenés mindössze néhány százalékot tesz ki. Az 1-3 százalékos árcsökkenés ugyan változást jelent a korábbiakhoz képest, de a vásárlók által nem érzékelhető jelenség, érdemi, 7-9 százalékos árcsökkenés csak néhány termék esetében volt mérhető.

AGRÁRSZEKTOR VÉLEMÉNY
Amögött, hogy az árcsökkenés „elfogy” a termékpálya előrehaladtával, számos ok lehet. Természetes, hogy az alapanyag árának csökkenését csak a feldolgozás, a korábbi készletek kereskedelmi értékesítése után követheti a fogyasztói árak csökkenése. Látható ugyanakkor az is, hogy a termelőktől alacsonyabb áron átvett tejet valamelyest a feldolgozók is olcsóbban adják tovább, de a csökkenés egy része már itt elveszik. A nagyobb része ugyanakkor a kereskedelemben ragad: vélhetően a korábbi - az adatfelvételkor még érvényben lévő - árstop-intézkedések, valamint a kiskereskedelemre kivetett jelentős különadó az oka annak, hogy a keletkező árcsökkenés nehezen talál utat a vásárlókhoz.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?