agrarszektor.hu • 2023. szeptember 7. 13:34
Franciaország ismertette felülvizsgált javaslatait, amely szerint megtiltanák az olyan nevek használatát, mint a "steak" és a "spare ribs" az országban előállított növényi eredetű élelmiszerek esetében. Így kerülnék el egyes hús alternatívák "félrevezető állításait".
Franciaország - az EU-ban elsőként - már tavaly júniusban megpróbált ilyen korlátozást bevezetni, de az ország legfelsőbb közigazgatási bírósága egy hónappal később felfüggesztette az intézkedést - írja a Reuters. A növényi alapú fehérjepiacon az elmúlt években erőteljes növekedés volt tapasztalható világszerte, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti növekvő kereslet miatt. Az új rendelettervezet, amely csak a Franciaországban gyártott és értékesített termékekre vonatkozik, betiltja a fehérjealapú termékek leírására szolgáló 21 húsnevet tartalmazó listát, köztük a "steak", az "escalope", a "spare ribs", a "sonka" vagy a "hentes" megnevezést is.
Ugyanakkor több mint 120 húshoz kapcsolódó elnevezés, mint például a "főtt sonka", "baromfi", "kolbász" vagy "szalonna" azonban továbbra is engedélyezett lesz, feltéve, ha a termékek nem haladják meg a növényi fehérjék 0,5% és 6% közötti arányát.
Ez az új rendelettervezet tükrözi azt a törekvésünket, hogy véget vessünk a félrevezető állításoknak azáltal, hogy a húskészítményekkel kapcsolatos elnevezéseket olyan élelmiszerekre használják, amelyek nem is tartalmazzák azokat
- mondta Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter egy nyilatkozatban.
A "burger" szó viszont nem szerepel a listákon. A rendelet a kihirdetést követően három hónappal később lép hatályba, hogy a piaci szereplőknek legyen idejük átalakítani a címkéket.